Lajme

Universitet zvicerane “vuajnë” nga mungesa e financave

Universitetet zvicerane thonë se rritja vjetore e planifikuar e qeverisë me 2% në financimin e arsimit dhe kërkimit për 2025-2028, ndoshta do të anulohet nga një rritje e pritshme e çmimeve.

“Ekziston rreziku që universitetet do të duhet të jetojnë me stagnim apo edhe një reduktim të burimeve të tyre reale gjatë kësaj periudhe,” tha Luciana Vaccaro, presidente e organizatës ombrellë Sëissuniversities, shkruan swissinfo.ch.

Ajo shton se universitetet zvicerane presin një rritje të numrit të studentëve gjatë viteve të ardhshme. “Financimi i propozuar nga Këshilli Federal në mënyrë të pashmangshme do të rrezikojë cilësinë e mësimdhënies dhe kërkimit”, tha Vaccaro, përcjellë albinfo.ch.

Qeveria ka caktuar një buxhet prej 29.7 miliardë CHF (32.6 miliardë dollarë) për arsimin, kërkimin dhe inovacionin për periudhën 2025-2028 dhe të premten nisi një proces konsultimi mbi propozimet e saj.

Afati i fundit për komentet nga palët e interesuara është 24 shtatori. Plani i tij më pas do t’i paraqitet parlamentit.

Në një njoftim për shtyp qeveria tha se plani i saj synon të sigurojë që “Zvicra të ruajë pozicionin e saj udhëheqës në arsim, kërkim dhe inovacion”, shkruan swissinfo.ch.

Qeveria thotë se në periudhën 2025-2028 do të “adresojë sfidat e mëdha” në këtë sektor.

“Kjo përfshin ofrimin e mbështetjes së besueshme për kantonet për AFP (arsim dhe aftësim profesional), arsim profesional dhe arsim të lartë në mënyrë që të sigurohen punëtorët e nevojshëm të kualifikuar në tregun e punës,” thuhet në njoftimin për shtyp.

“Domeni ETH (institutet federale të teknologjisë) do të pajiset gjithashtu me një rritje solide të financimit të tij.” Një prioritet shtesë është edukimi dhe trajnimi i vazhdueshëm, “i cili është i rëndësishëm për të mundësuar të mësuarit gjatë gjithë jetës”, përcjellë albinfo.ch.