Lajme

Universiteti i Lozanës publikon një raport shqetësues mbi ngacmimet seksuale

Një sondazh ka zbuluar mbi 140 raste të ngacmimeve seksuale dhe katër përdhunime në kampusin e Universitetit të Lozanës (UNIL) gjatë pesë vjetëve të fundit.

Një sondazh ka zbuluar mbi 140 raste të ngacmimeve seksuale dhe katër përdhunime në kampusin e Universitetit të Lozanës (UNIL) gjatë pesë vjetëve të fundit.

Sondazhi i kryer pranverën e kaluar nga Qendra Zvicerane e Ekspertizës në Shkenca Sociale (FORS) zbuloi gjithsej 148 akte fizike të padëshiruara që mund të dënoheshin sipas ligjit penal zviceran, duke përfshirë katër raste përdhunimi dhe 42 incidente të ngacmimit seksual. 

Universiteti përfshin rreth 17,100 studentë dhe 4,400 staf kërkimor, mësimdhënës dhe teknik, raporton swi, përcjell Albinfo.ch.

Raporti përmendi gjithashtu ankesat për “shaka” në lidhje me seksin ose orientimin seksual (38% e grave të anketuara dhe 27% e burrave), pamjet e papërshtatshme (22% e grave dhe 5% e burrave) dhe sjellje ose kritika për pamjen fizike (20% e femrave dhe 8% e meshkujve).

Raportimet për ngacmime në mesin e punonjësve të UNIL kryheshin kryesisht nga persona me poste më të larta, ndërsa rastet me studentë u kryen nga studentë të tjerë. Megjithatë, i parë proporcionalisht, problemi është parë të jetë më i keq tek mësuesit.

Zyrtarët e Universitetit dhe Zyra për Barazi thanë se ishin “thellësisht të shqetësuar” nga shpeshtësia dhe serioziteti i rasteve. 

Gjetjet janë të “krahasueshme” me institucione të tjera të ngjashme, por mbeten “të papranueshme dhe jodinjitoze”, shkruan ata në raport.

UNIL thotë se është i përkushtuar të marrë hapa konkretë për të mbështetur viktimat dhe për të monitoruar rregullisht problemin. 

Në fillim të vitit të ardhshëm ai planifikon të paraqesë një “sistem të reformuar për të luftuar ngacmimin dhe diskriminimin” në universitet dhe të rekrutojë disa specialistë për të ndihmuar në trajtimin e problemit.

Në veçanti, ai synon të forcojë parandalimin dhe të ndajë burime për të lejuar viktimat që të jenë në gjendje të flasin lirisht dhe të “rivendosë besimin në institucionin që është tronditur”./Albinfo.ch