Lajme

Vala aktuale Covid-19 në Zvicër shkakton sëmundje më pak të rënda

Duket se rreziku individual për t'u sëmurë rëndë me Covid-19 është më i ulët se kurrë më parë

Zvicra po përjeton një valë të konsiderueshme të infektimit me Covid-19, sugjerojnë të dhëna të ndryshme. Megjithatë, një variant si Delta, i cili shkaktoi raste më të rënda dhe mund të anashkalojë lehtësisht imunitetin, nuk është përsëritur ende, raportoi SRF.

Mostrat e ujërave të zeza sugjerojnë se një valë e re është duke u zhvilluar. Ngarkesa virale në ujërat e zeza në gjysmën e rajoneve ku matet në Zvicër është rritur nga 80% në 100% gjatë 7 ditëve të fundit, megjithëse mbetet disi e paqartë se si të interpretohet informacioni nga këto mostra. Niveli i materies virale Covid-19 i zbuluar në ujërat e zeza nuk mund të përkthehet lehtësisht në një numër njerëzish të infektuar – disa individë të infektuar rëndë mund të kenë të njëjtin efekt si një numër më i madh njerëzish të infektuar lehtë, transmeton albinfo.ch.

Me kaq pak testime tani për sëmundjen, ujërat e zeza mbeten një masë kryesore për vlerësimin e përhapjes së virusit. Një burim tjetër i të dhënave në Zvicër është Sentinella, një rrjet prej rreth 160 mjekësh të familjes zviceranë. Këta mjekë kanë dërguar shtupa nga pacientët me infeksione të frymëmarrjes. Covid-19 përbënte rreth një të tretën (34%) të infeksioneve virale të frymëmarrjes të raportuara në javën e parë të nëntorit.

Megjithatë, një variant si Delta, i cili goditi gjatë verës dhe vjeshtës së vitit 2021 dhe shkaktoi raste më të rënda, nuk është shfaqur që atëherë. Që nga fillimi i vitit 2022, variantet më të buta të Omicron kanë dominuar. Dhe dy variante të reja të dukshme: Eris (EG.5) dhe Pirola (BA.2.86), nuk kanë shkaktuar valët e tyre.

Duket se rreziku individual për t’u sëmurë rëndë me Covid-19 është më i ulët se kurrë më parë. Kjo është ndoshta sepse shumica e njerëzve kanë imunitet të fortë nëpërmjet vaksinimeve dhe infeksioneve dhe aktualisht nuk ka variante të reja, më të rrezikshme, transmeton tutje albinfo.ch.

Sidoqoftë, është më e vështirë të vlerësohet rreziku i zhvillimit të “Long Covid” pas një infeksioni për shkak të boshllëqeve të konsiderueshme në të dhëna. Në të njëjtën kohë, epidemiologu Gideon Meyerowitz-Katz, duke përdorur të dhëna nga agjencitë shëndetësore, vlerëson se rreziku aktual që një person i vaksinuar së fundmi të marrë Covid-in e gjatë është shumë më i ulët se sa ishte gjatë pandemisë.