Lajme

Varësia nga lojërat e fatit është rritur ndjeshëm në Zvicër

Varësia nga lojërat e fatit është në rritje në Zvicër, sipas një sondazhi. Ky vëzhgim shqetëson Grupin e Studimeve të Varësisë Romand (GREA), i cili po kërkon masa për “korrigjimin e situatës”.

Rreth 308,000 njerëz vuajnë nga problemet e lidhura me lojërat e fatit në Zvicër, sipas Anketës Swiss Health (ESS) të publikuar të enjten, transmeton albinfo.ch. Anketa tregon se pjesa e popullsisë së prekur nga sjellja e “lojërave të tepërta” u rrit nga 3,1% në 2017 në 4,3% në 2022. Pjesa e lojtarëve “patologjikë” është më shumë se dyfish, nga 0.2% e popullsisë në 0.5%.

Këto shifra konfirmojnë vëzhgimet në terren të vëzhguesve profesionistë të lojërave të fatit, përkatësisht se “varësia ndaj lojërave të fatit dhe parave po rritet, veçanërisht tek të rinjtë”, shkruan GREA në komunikatën e saj për shtyp, përcjell RTS.

Tutje thuhet se vlerësimi i Ligjit për lojërat e fatit është “i shumëpritur”, por se asgjë nuk është planifikuar para fundit të vitit 2026. Megjithatë, është “urgjente” të veprohet. GREA rekomandon, për shembull, përmirësimin “më së shumti” të sistemit të zbulimit të hershëm për lojtarët në rrezik dhe rritjen e burimeve të alokuara për parandalimin.

Tutje, GREA thekson se “nën pretekstin e luftës kundër lojërave të fatit të paligjshëm”, oferta e lojërave në Zvicër ka vazhduar të rritet për t’u bërë “më e dendura në botë”.