Kulturë

Anila Wilms

Shkrimtare

Fituese e bursës së fondacionit Comburg për vitin 2014 është shkrimtarja shqiptare që shkruan edhe në gjuhën gjermane, Anila Wilms. Ajo do ta kalojë muajin shtator në Comburg, në qytetin Schwäbisch Hall dhe do të shpërblehet me bursën prej 5000 eurove.

“Është një lajm i mrekullueshëm, një dhuratë”, thotë Anila për mediet gjermane. “Zhytja në një atmosferë të tillë spirituakle do t`i bëjë shumë mirë  punës sime kreativ. Gëzohem për manastirin, takimet njerëzore dhe për qytetin e bukur dhe ndjehem e nderuar”.

Manastiri i dikurshëm Bendediktin Comburg është sot seli e Akademisë për trajnimin e mësimdhënësve në landin Baden-Württemberg. Akademia u vë në dispozicion fituesve të bursës një banesë për katër javë, ndërsa nga mjetet e fondacionit të qytetit Schwäbisch Hall atyre u jepet edhe çmimi në para, në vlerë prej  4000 eurove ndërsa, nga viti 2014 kjo shumë rrumbullakësohet në 5.000 euro me kontributin plotësues prej 1000 eurove që e jep banka Bausparkasse Schwäbisch Hall. Fnweb.de

Anila Wilms është lindur në Tiranë në vitin 1971 dhe është rritur në Durrës. Në vitin 1994 ajo, si bursiste e DAAD është shpërngulur në Berlin dhe prej atëherë jeton në Gjermani si shkrimtare dhe publiciste. Në vitin 2012 Anila ka botuar në gjuhën shqipe dhe gjermane romain e saj debutues “Nafta shqiptare apo vrasje në rrugën e veriut” . me këtë roman ajo ka bërë bujë të konsiderueshme në opionionin letrar të Gjermanisë. Në vitin 2013 Anila Wilms ka fituar çmimin promovues “Adelbert-von-Chamisso”  të fondacionit Robert-Bosch si dhe çmimin e Stutgartit për romane kriminalistike “”Bestes Debut”.

 Biografi e shkurt

  • Emri, MbiemriAnila Wilms
  • Prejardhja: Tiranë-Shqipëri
  • Vendi ku vepron:Berlin-Gjermani
  • Profesioni:Shkrimtare

  WHO’S WHO të tjera