Të ndryshme

Sylë Peci

Kultivues i barishteve

Hapësira prej 5000 metrash katrorë me katër kopshte me xhama kundërmon nga borziloku i freskët, menta dhe barishtat tjera

 

Sylë Peci (Sula Peci), shqiptari 52 vjeçar nga Kosova, i cili prej shumë vitesh jeton në Wesel të Gjermanisë është një kultivues i pasionuar i barishteve. Gjithçka ka filluar si fëmijë kur ai në një kuti konserve kishte mbjellë bimën e parë të timjanit. Ndërsa sot ai ofron mbi 1200 rrënjë bimësh mjekësore dhe barishtesh tjera.

 

“Mbretërinë” e tij të barishteve Syla e ka ngritur para më shumë se 20 vitesh në Wesel. “Këtu ndodhej më parë një kopsht perimesh. Unë dëshiroja të bëja diçka tjetër  dhe fillova të eksperimentoj me barishte”. Hapësira prej 5000 metrash katrorë me katër kopshte me xhama kundërmon nga borziloku i freskët, menta dhe barishtat tjera. Ndërkaq, Syla ofron edhe bimë tjera. “Unë mund të ju siguroj çdo gjë që ka rrënjë dhe që është legale”, thotë ai me të qeshur.
Ajo që e gëzon në mënyrë të veçantë kosovarin është fakti se gjithnjë më shumë të rinj interesohen për barishte. Ata kanë kënaqësi të ziejnë gjellëra të shëndetshme prandaj vijnë të këshillohen nga unë”.
Te Syla është adresa më e mirë edhe për ata që i pëlqejnë specat djegës. Ai ka tashmë rreth 40 lloje të specit dhe të chilit nga e gjithë bota, shumë prej të cilëve i ka shartuar vetë. “Total-Paprika” e ka emërtuar një lloj të tillë speci, duke iu referuar një emsioni të popullarizuar humoristik të televizionit pro7 “Tv Total”. “Në shije është djegës por po ashtu i këndshëm dhe i ëmbël, ashtu sikurse  emisioni i Stefan Raab-it”.

Peci i do aq shumë barishtet e tij sa që edhe u ka kushtuar këngë atyre. Në internet tashmë po e bën xhiron kënga e tij “Kräuterballade” (Balada e barishteve).
http://www.youtube.com/watch?v=kIR2E_Vsvqs

 Biografi e shkurt

  • Emri, MbiemriSylë Peci
  • Prejardhja:Kosovë
  • Vendi ku vepron:Wesel-Gjermani
  • Profesioni:Kultivues i barishteve

  WHO’S WHO të tjera