Lajme

Zbulohet lista e vendeve që do të lejohen të hyjnë në BE kur të hapen kufijtë

Të mbyllur në një sallë takimesh në Bruksel, zyrtarët po debatojnë se kush do të lejohet të hyjë në BE më 1 korrik, kur kufijtë ndërkombëtarë të bllokut planifikohen të hapen  dhe kush do të ndalohet, transmeton albinfo.ch

Ekzistojnë dy lista, një për ato që do të pranohen, dhe një për ata që jo.

Lista tashmë ka ngjallur polemika pasi burimet zbuluan se Shtetet e Bashkuara – vendi i prekur më keq në të gjithë botën nga COVID-19 me më shumë se 2.4 milion raste, është në listën e fundit.

Euronews ka marrë vesh se nga burimet diplomatike të BE-së, listën e plotë të vendeve për të cilat do të hapen kufijtë e Evropës dhe mund të konfirmojë atë që raportuam të mërkurën se Brazili, SH.B.A dhe Rusia nuk janë me të vërtetë në listën e aprovuar, transmeton tutje albinfo.ch.

Draft-lista më e fundit u pajtua nga shtetet e BE të Premten dhe përmban 15 vende. Të enjten, ne raportuam se një listë me 54 vende ishte diskutuar nga anëtarët e BE.

Burimet gjithashtu hodhën në dyshim datën e rihapjes së kufijve të 1 korrikut, duke sugjeruar se marrëveshjet nuk do të vijnë me kohë.

Lista e plotë e vendeve, shtetasve të të cilëve do të lejohen të hyjnë në Evropë, sipas draft listës, është si më poshtë:

Algjeri

Australi

Kanadë

Gjeorgji

Japoni

Mali i Zi

Marok

Zelanda e Re

Rwanda

Serbia

Korea e jugut

Tajlandë

Tunizi

Uruguay

Kina * subjekt i konfirmimit të reciprocitetit

Burime diplomatike gjithashtu i thanë Euronews javën e kaluar se ka mosmarrëveshje midis kombeve për kriteret që duhet të përdoren për këtë vendim, me disa duke ruajtur që të dhënat në lidhje me normat e COVID nuk janë të besueshme.

Ata po kërkojnë që ECDC, agjensia e BE për parandalimin e sëmundjeve, të dalë me më shumë detaje, thanë burimet, duke shtuar se listat do të rishikohen çdo dy javë.

Kur udhëzimet e BE u lëshuan disa javë më parë zyrtarët thanë se lista do të merrte parasysh shkallën e infeksionit në vendet në fjalë.

Kriteret bazohen në të dhënat epidemiologjike dhe të enjten, në listën e draftit kishte 54 kombe që do të pranohen. Tani janë 15 vende në listën e draftit që kufiri të rihapet.

Në cilën listë është Britania e Madhe?

As. Sipas Komisionit Evropian, shtetasit në Mbretërinë e Bashkuar duhet të trajtohen në të njëjtën mënyrë si qytetarët e BE-së deri në fund të periudhës së tranzicionit të Brexit (31.12.2020).

Ky artikull është aktualizuar me listën e re të vendeve të BE-së. /Albinfo.ch.