Tematike

Zug: Pothuajse gjysma e pensionistëve janë milionerë

Një raport aktual nga Pro Senectute, ka treguar se qindra pensionistë nga kantoni i Zug konsiderohen të rrezikuar nga varfëria. Të tjerët, nga ana tjetër, duket se po ia dalin mirë: 45 për qind e të moshuarve në Zug kanë asete prej të paktën një milion frangash, sipas Blick.

1,900 njerëz të moshës 65 vjeç e lart në kantonin e Zugut konsiderohen “të varfër”. Kjo kategori përfshin të gjithë ata që duhet të mbijetojnë me të ardhura më pak se 2279 franga në muaj për familje individuale. Kushdo që ka më pak se 2506 franga në muaj konsiderohet të jetë në rrezik të varfërisë teksa në mesin e vitit 2022, ky ishte rasti për rreth 3,150 pensionistë në Zug, përcjell albinfo.ch.

Ndërsa qindra të moshuar nga Zug janë praktikisht të uritur, pothuajse gjysma e pensionistëve janë duke notuar në para.

“45 për qind e popullsisë së moshës 65 vjeç e lart ka pasuri prej të paktën një milion frangash,” thotë Alexander Widmer nga Pro Senectute në Zentralplus.

Ju humbisni para në internet ose jeni të painformuar

Punonjësja e fondacionit konfirmon se hendeku midis të pasurve dhe të varfërve në kanton është i madh. Përveç pensionistëve të shumtë milionerë, shumë të tjerë jetojnë në shtyllën e parë – dhe për këtë arsye janë të prekur nga varfëria në pleqëri.

Por si ndodh varfëria në pleqëri? Ndërsa, sipas deklaratës, shumë të moshuar po e fshehin faktin se kanë humbur para në internet, shumë prej tyre nuk janë mjaft të informuar.

“Vëmë re se të moshuarit shpesh nuk e dinë se kanë të drejtë për përfitime suplementare. Kushdo që ka nevojë për kujdes ose nuk mund ta përballojë jetën e përditshme në mënyrë të pavarur, mund të aplikojë për kompensimin e pafuqisë,” thotë Stefanie Waldburger nga Pro Senectute Kanton Zug për Zentralplus.

Ndryshe, Waldburger, së bashku me punonjësit socialë, këshillojnë rreth 900 pensionistë në Zug.