Jeta në Zvicër

Zvicër: gjenden gazeta të vitit 1870 në restorantin e një shqiptari

Gjatë renovimit të një restoranti në Heiden të kantonit Appenzell, janë gjetur gazeta që datojnë nga viti 1870. Ato shërbenin për izolimin e shtëpisë, e cila mendohet të jetë ndërtuar gjatë vitit 1866 nga ku ka filluar punën e vazhdon të punojë gjer më sot restoranti „Bierquelle“.

Ky restorant sot ka një pronar shqiptar, i cili ka tërhequr vëmendjen e medieve me zbulimin e gazetave me të vjetra se 140 vjet. “Madje edhe mediat gjermane më kanë telefonuar”, thotë për albinfo.ch udhëqësi i restorantit, Destan Rashiti.

Gazetat e zbuluara mbajnë tituj si „Appenzeller Sonntagsblatt“ dhe „Appenzeller Anzeiger“, të cilat ndër të tjera në numrin e 5 gushtit 1876 shkruanin për humbjen e bizeneseve si „Bellevue“ dhe “Felsenkeller“. Tutje shkruhej në gazetë se kërkohej një magaziner, i cili do te merrte një rrogë vjetore prej 600 frangash për punën e bërë.

Mes tjerash mund të lexohet edhe plani i udhëtimit të trenit në vijën Rorschach-Heiden të datës 1 qershor 1876.

Gazeta vendase, „Appenzeller Zeitung“, shkruan se restoranti tani është në duar të Destan Rashiti me prejardhje shqiptare. Ai jeton prej vitit 1990 në Zvicër, ku ka mbaruar zanatin e kamarierit dhe që prej gjashtë vitesh udhëheqë restorantin „Bierquelle“.

foto- PE
Foto-PE

 

20150815_203016 20150815_203352 20150815_203611 20150815_203648

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI