Lajme

Zvicër: Më shumë se 60% e një kantoni zviceran kultivohet organikisht

25% e sipërfaqes së Zvicrës është e kultivuar, gjithsej pak më shumë se 1 milion hektarë. Pjesa më e madhe e pjesës tjetër është male apo pyll. Nga kjo afërsisht 1 milion hektarë, 142,000 hektarë (13.5%) janë kultivuar në mënyrë organike. Përqindja organike ndryshon shumë nga kantoni dhe madje edhe më shumë sipas rajonit, transmeton albinfo.ch.

Kantoni me bujqësi më të vogël organike është Appenzell Innerrhoden (5.2%). Kantoni me më shumë është Graubunden (63%).

Kantone të tjera në mes përfshijnë: Gjenevën (7.8%), Vaud (6.3%), Valais (18.6%), Bern (11.2%), Bazel-City (27.0%) dhe Cyrih (11.4%), shkruan lenews.ch.

Në nivelin më kokrrizor të rrethit, shtrirja zgjerohet. Rrethi me tokën bujqësore më organike është Bernina (83%) në Graubunden, dhe ai me më së paku është Ouest Lausannois (0%) në Vaud. Kjo hartë tregon përqindjet organike sipas rrethit.

Madhësia mesatare e fermave në Zvicër në vitin 2016 ishte 20.1 hektarë. Fermat organike ishin mesatarisht më të mëdha në 22.4 hektarë, ndërsa ato jo-organike ishin mesatarisht 19.8 hektarë.

Në përgjithësi, entuziazmi për bujqësinë organike rritet me topografinë. Graubunden Malor (63%) është shumë më larg se Fribourg shumë më i kënaqshëm (6.3%). /Albinfo.ch.