Koronavirusi: çast pas çasti

Zvicër: Pse rajonet frëngjisht dhe italishtfolëse janë goditur më shumë?

Shkalla e vdekshmërisë dhe infeksionit në Zvicrën frëngjisht dhe italishtfolëse është shumë më e lartë sesa në rajonet që flasin gjermanishten, megjithatë zyrtarët zviceranë të shëndetit kanë thënë se kjo është për shkak të faktorëve të situatës.

Që nga fillimi i shpërthimit e deri në ditët e sotme, koronavirusi ka pasur një ndikim të pabarabartë në Zvicër dhe 26 kantonet e saj.

Ndërsa të enjten, më 16 prill, çështjet e konfirmuara të Zvicrës për Covid-19 qëndrojnë në 26.275. Numri i viktimave të vdekjeve është 1,242 në bazë të raportimeve nga kantonet.

Ndikimi i virusit ka qenë shumë më i lartë në Zvicrën që nuk flet gjermanisht – megjithatë qeveria ka thënë që kjo është për shkak të faktorëve të situatës dhe jo të dështimit të vetë qeverive kantonale.

Zvicra latine, e prekur shumë

Në vetëm tre kantone – Ticino, Vaud dhe Geneva – ka pasur pothuajse gjysma e rasteve të konfirmuara të vendit, ndërsa numri i të vdekurve nga këto tre kantone është më shumë se gjysma e totalit të Zvicrës.

Në të kundërt, Cyrihu, i cili është kantoni më i madh në Zvicër me më shumë se 1.5 milion njerëz – vetëm nën 20 për qind të popullsisë së vendit – ka dhjetë për qind të rasteve të konfirmuara të vendit dhe shtatë për qind të vdekjeve.

Në total, më shumë se dy të tretat (68 përqind) e viktimave totale të vendit të Covid-19 jetojnë në Zvicër Latine, përkundër këtyre zonave që përbëjnë më pak se një e treta e popullsisë së vendit.

Siç është raportuar nga Zvicra Lokale të enjten, 16 prill, testimi i përhapur në Cyrih – krahasuar me mungesën e testimit në pjesë të tjera të vendit – tregon se shifrat ka të ngjarë të jenë më të sakta në Cyrih, por shumë më të larta në kantonet e tjera zvicerane.

Ekzistojnë disa faktorë që mund ta kenë bërë Zvicrën Latine më të prekshme nga virusi sesa Zvicra që flet gjermanisht.

Siç është raportuar nga Zvicra Lokale në Mars, një arsye kryesore për nivelin më të lartë se mesatarja e infeksionit të vendit ka qenë besimi i saj tek punëtorët ndërkufitar dhe afërsia e saj me rajone të goditura rëndë, siç janë ato në Itali dhe Francë.

Ndërsa Ticino kufizohet me veriun e Italisë – me siguri zona e Evropës e goditur më rëndë nga virusi – Gjeneva dhe Vaud kufijtë me Francën lindore, e cila ka qenë gjithashtu një nga zonat më të rënda franceze jashtë Parisit dhe Lyonit.

Në të kundërt, ndërsa Gjermania është lavdëruar ndërkombëtarisht për përpjekjet e saj në frenimin e përhapjes së virusit dhe ka një nga nivelet më të ulëta të vdekshmërisë në botë.