Lajme

Zvicër: Sa i përdorin të moshuarit pilulat e gjumit

Konsumi i pilulave të gjumit në mesin e të moshuarve në Zvicër është shqetësuesisht i lartë, veçanërisht tek gratë, tregon një studim i ri

Sipas studimit të porositur nga Bordi Mjekësor Zviceran, një në pesë banorë zviceranë mbi 65 vjeç morën benzodiazepines që shkaktojnë gjumë në vitin 2017 dhe përqindja rritet me moshën. Gratë morën pilula për gjumë pothuajse dy herë më shumë se burrat (25.1% krahasuar me 14.6%). Konsumi i grave është më i lartë në kantonet frëngjisht dhe italisht-folëse, përcjell albinfo.ch.

Lidhja Zvicerane e Bordit të Mjekësisë thotë se rezultatet e studimit në përdorimin e pilulave të gjumit ishin një “shkak për shqetësim”.

“Benzodiazepinat janë ilaçe që përdoren për të trajtuar problemet e gjumit. Sidoqoftë, ato gjithashtu kanë efekte anësore që rriten me moshën. Benzodiazepinat, pra nuk duhet të merren për periudha të gjata kohore”, thuhet në raport.

Studimi i kryer nga Unisanté në Spitalin Universitar në Lausanne tregoi se përdorimi i benzodiazepines rritet me moshën: 15.9% e moshave 60 deri në 65 vjeç i përdorin ato, 22.5% e moshës 75 deri 80-vjeç dhe deri në një çerek nga ata mbi 80 vjeç.

Studimi, botuar në revistën BMJ Open, analizoi të dhënat e 69,005 personave mbi 65 vjeç nga kantonet Aargau, Basel-City, Fribourg, Geneva, Jura, Neuchâtel, Ticino, Vaud dhe Valais.