Lajme

Zvicër: Sektori i përkohshëm i punonjësve është goditur fort nga kriza Covid-19

Numri i orëve të punuara nga punonjësit e përkohshëm në Zvicër ka rënë me rreth 23% për shkak të ndikimit të kufizimeve të vendosura në vazhdën e pandemisë Covid-19, transmeton albinfo.ch.

Së fundmi, Federata e kompanive të personelit tha se rajonet frëngjisht dhe italisht-folëse janë goditur më shumë sesa rajoni kryesor, ai gjermanisht-folës i vendit.

Shifrat për tremujorin e dytë të vitit 2020 që u publikuan janë krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

Federata thotë se është e shqetësuar për perspektivat për gjysmën e dytë të vitit.

“Ajo që është shqetësuese për të ardhmen është fakti që aktivitetet e biznesit ende nuk janë kapur fuqishëm në të gjithë Zvicrën, pavarësisht se masat e bllokimit janë lehtësuar në qershor,” thuhej në një deklaratë. Sidoqoftë, Zvicra që flet frëngjisht dhe italisht që flet italisht fatmirësisht ka gëzuar një shërim më të shpejtë,” shkruan Federata.

Po ashtu, Federata i bëri thirrje parlamentit që të përfshijë punonjësit e përkohshëm në një ligj të planifikuar për të vazhduar përfitimet financiare për personelin të vendosur në orar të shkurtër pune.

Një skemë aktuale e kompensimit do të përfundojë në fund të muajit tjetër, duke shkaktuar frikën e humbjeve të vendeve të punës.

Aktualisht ka rreth 20,000 punonjës të përkohshëm që përfitojnë nga një program qeveritar, sipas Swiss Staffing.

Disa kompani të mëdha, veçanërisht në sektorin e turizmit dhe aeroportet, kanë njoftuar shkurtime të vendeve të punës në vitet e ardhshme për shkak të pandemisë.

Qeveria pret një rënie prej më shumë se 6% të PBB-së së vendit këtë vit. /Albinfo.ch.