Lajme

Zvicra ka kujdesin shëndetësor të dytë më të kushtueshëm në botë

Këtë javë, një hetim nga gazeta SonntagsZeitung (NZZ) zbuloi 90 parlamentarë që punonin si lobistë për sektorin e kujdesit shëndetësor

Pas Shteteve të Bashkuara, Zvicra ka kujdesin shëndetësor të dytë më të kushtueshëm në botë. Reformat e kursimit të kostos të paraqitura nga ministri i Shëndetësisë gjatë shumë viteve kanë dhënë pak. Javën e kaluar, primet mesatare të sigurimit të detyrueshëm shëndetësor u rritën më së shumti për një dekadë. Këtë javë, një hetim nga gazeta SonntagsZeitung (NZZ) zbuloi 90 parlamentarë që punonin si lobistë për sektorin e kujdesit shëndetësor, raportoi RTS, përcjell albinfo.ch.

Përveç mbështetjes së gjerë parlamentare, ka edhe 23 lobistë të tjerë të vërtetë të kujdesit shëndetësor që punojnë hapur për grupet e industrisë së sektorit të kujdesit shëndetësor, si spitalet, grupet e interesit të mjekëve dhe organizatat mbrojtëse farmaceutike. Për t’u konsideruar si një lobist i vërtetë, kërkon një mandat zyrtar nga një organizatë formale në këtë sektor, përcjell tutje albinfo.ch.

Mbështetja parlamentare për sektorët ndryshon sipas përkatësisë partiake. Anëtarët e Partisë Popullore Zvicerane (SVP/UDC), PLR/FDP dhe Qendra kanë më shumë gjasa të mbështesin sektorët e sigurimeve shëndetësore dhe farmaceutike, ndërsa anëtarët e Partisë Socialiste kanë më shumë gjasa të mbështesin mjekët dhe spitalet.

90 lobistët joformalë të zgjedhur përbëjnë 45% të Parlamentit 200 vendesh të Zvicrës, i njohur si Këshilli Kombëtar. Sipas NZZ, fenomeni nuk është as i ri dhe as automatikisht problematik. Sistemi i Zvicrës, i cili përbëhet nga parlamentarë me kohë të pjesshme, sjell një nivel ekspertize të botës reale për menaxhimin e vendit. Megjithatë, lobimi nga sektori i kujdesit shëndetësor ka arritur një nivel shqetësues, që duket se po bllokon reformën, tha ai. Përpjekjet për të ulur kostot dhe primet kanë dështuar vitet e fundit.

Gazeta thekson gjithashtu se ka mungesë transparence në lidhje me shpërblimin që marrin lobistët.