Lajme

Zvicër: Shqyrtohet importi i papërgjegjshëm i qenve

Si të mbrohen edhe kafshët për eksperimentim

Qeveria zvicerane dëshiron t’i japë fund importeve të papërgjegjshme të këlyshëve, pasi është paraqitur një propozim që ndalon importin e qenve që janë më të rinj se 15 javë. Një konsultim për propozimin është duke u zhvilluar deri më 15 mars, sipas swissinfo.ch.

Me këtë masë, Këshilli Federal synon të zvogëlojë numrin e blerjeve spontane dhe të pamenduara të këlyshëve në internet dhe të frenojë tregtinë e papërgjegjshme të kafshëve, deklaroi të hënën Ministria e Brendshme, teksa këlyshët e blerë në internet sillen në Zvicër me transport kolektiv, i cili inkurajon transmetimin e sëmundjeve.

Zvicra aktualisht nuk ka moshë minimale për importimin e qenve, megjithëse këlyshët nën moshën tetë javësh duhet të shoqërohen nga nëna e tyre, përcjell albinfo.ch.

Sipas Ministrisë së brendshme, kufiri i moshës 15 javë është në fuqi në shumë vende të Bashkimit Evropian. Megjithatë, duhet bërë një përjashtim për individët privatë që marrin një qen të ri vetë nga një mbarështues jashtë vendit. Përjashtim duhet bërë edhe për importin e qenve të ndërhyrjes.

Kafshët për eksperimente

Qeveria po planifikon gjithashtu ndryshime për të mbrojtur më mirë kafshët e destinuara për eksperimente. Një nen i ri në urdhëresë kufizon në mënyrë të qartë mbajtjen e kafshëve për testim në atë që është rreptësisht e nevojshme.

Përveç kësaj, përdorimi i mëvonshëm i kafshëve të përcaktuara për eksperimente në të ardhmen do të duhet të regjistrohet në një bazë të dhënash. Kjo kërkesë zbatohet veçanërisht për kafshët e edukuara për qëllime eksperimentale që nuk përdoren përfundimisht dhe për këtë arsye vriten.

Kjo transparencë më e madhe duhet të ndihmojë në uljen e numrit të kafshëve të edukuara për qëllime eksperimentale. Përveç kësaj, kafazet dhe mbylljet e të gjitha kafshëve të edukuara për eksperimente do të duhet të ofrojnë tani e tutje mundësinë e tërheqjes në vende të fshehta.

Masat e propozuara janë në përputhje me parimin 3-R në fuqi në Zvicër, i cili konsiston në zvogëlimin e numrit të eksperimenteve me kafshë, zëvendësimin e eksperimenteve me kafshë dhe rafinimin e metodave të përdorura.

Së fundi, disa praktika duhet të ndalohen sepse ato nuk korrespondojnë më me konceptin aktual të mbrojtjes së kafshëve. Këto përfshijnë, në veçanti, shkurtimin e sqepave të pulave, disa metoda të përdorura te kuajt dhe shkurtimin e bishtit të deleve.