Lajme

Zvogëlohet numri i miliarderëve në botë

Ndërsa SHBA-ja ka numrin më të madh të miliarderëve, pasuri të reja janë shfaqur në Indi, sipas një studimi nga banka zvicerane UBS.

Numri i individëve ultra të pasur dhe pasuria totale e tyre ka shënuar një rënie të lehtë këtë vit, pjesërisht si rezultat i luhatshmërisë së lartë në tregjet financiare dhe përfundimit të politikave monetare shumë akomoduese.

Ndërsa SHBA-ja ka numrin më të madh të miliarderëve, pasuri të reja janë shfaqur në Indi, sipas një studimi nga banka zvicerane UBS, të publikuar të enjten, transmeton Albinfo.ch.

Në vitin 2022 UBS numëronte rreth 2,668 miliarderë në gjithë globin, me një pasuri totale prej 12.7 trilionë dollarësh (12 trilionë CHF), krahasuar me 2.755 miliarderë dhe një pasuri totale prej 13.1 trilionë dollarësh një vit më parë. 

Në përgjithësi, 360 individë u larguan nga renditja dhe 273 iu bashkuan.

Të dhënat u mblodhën në mars 2022 dhe UBS tha se numri i përgjithshëm i ultra të pasurve dhe pasuria e tyre ka të ngjarë të ketë rënë më tej që atëherë për shkak të rënies së tregjeve financiare.

“Është një kohë e ndryshimit të fatit. Rritja e shpejtë e normave të interesit, rihapjet e pandemisë dhe lufta në Evropë po ushqejnë pasigurinë dhe paqëndrueshmërinë e tregut, me pasurinë e krijuar dhe të gërryer pothuajse në masë të barabartë”, thanë autorët e studimit.

Dy sektorët më të populluar, financat dhe investimet (392 miliarderë) dhe teknologjia (348 miliarderë), përjetuan disa nga normat më të larta të ndryshimit. Pesëdhjetë miliarderë të rinj u krijuan në financa dhe investime dhe 30 u zhdukën. Kishte 41 miliarderë të rinj të teknologjisë, ndërsa 57 u zhdukën.

Sektorët e prodhimit, modës dhe shitjes me pakicë lulëzuan gjithashtu mes kërkesës së jashtëzakonshme për mallra të qëndrueshme, si dhe shfaqjes së sipërmarrësve të rinj të automjeteve elektrike dhe baterive.

Sipas rajonit, SHBA ka ende më së shumti miliarderë me 735 super të pasur, me rritje 1.5% nga viti në vit. Kina pason me 540 miliarderë, por pa një rënie prej 13.7% në numër.  Zvicra ka 41 miliarderë (2.5%).

166 miliarderët e Indisë ishin përgjegjës për rritjen më të madhe (18.6%), ndërsa rënia më e madhe u pa në Rusi, duke rënë me 29.1% në 83. Pasuria e tyre totale gjithashtu ra me 43.5%, në 326.9 miliardë dollarë.  Me pushtimin e Ukrainës, Moska u gjend nën një sërë embargosh dhe kufizimesh ndërkombëtare, ashtu si edhe oligarkët e saj, të cilëve u sekuestruan ose ngriheshin pasuritë e tyre.

Analistët e UBS vunë në dukje gjithashtu se pasuria u ndikua në vendet që ishin të ngadalta në rikthim nga pandemia Covid, si Japonia, ku numri i miliarderëve ra me 18.4% në 40 individë./Albinfo.ch