Lajme

11% e zviceranëve mbi 64 vjeç punojnë

Shkalla e papunësisë në mesin e punëtorëve në grupmoshat më të vjetra është relativisht e ulët në Zvicër

Gjithnjë e më shumë njerëz 65 vjeç e lart po vazhdojnë të punojnë në të gjithë OECD. Arsyet për të punuar përtej kësaj pike të veçantë të jetës ndryshojnë nga personi në person.

Pjesëmarrja e fuqisë punëtore në këtë grupmoshë në të gjithë OECD varion nga 2.4% (Rumani) në 41.7% (Indonezi). Në Zvicër, norma ishte 11.1% në vitin 2020, më e lartë se në vitin 2005 (7.5%), por më e ulët se sa ishte në vitin 1991 (14.9%). Mesatarja e OECD aktualisht është 15.5%, kështu që Zvicra është nën mesataren, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Burrat në Zvicër mbi 64 vjeç (15.2%) kanë shumë më tepër gjasa të punojnë sesa gratë e së njëjtës moshë (7.8%).

Arsyet për të punuar mbi 64 zakonisht përfshijnë mbajtjen e lidhjeve shoqërore, mbajtjen aktiv fizikisht dhe mendërisht, të kesh një sens qëllimi, të mësuarit, të vazhdosh të kontribuosh dhe përfitimet financiare nga fitimi i paketës së pagave.

Shkalla e papunësisë në mesin e punëtorëve në grupmoshat më të vjetra është relativisht e ulët në Zvicër. Në vitin 2020, shkalla e papunësisë në të gjitha grupmoshat ishte 5.0%. Megjithatë, normat e grupmoshës 55-64 vjeç (3.9%) dhe mbi 64 vjeç (1.0%) ishin dukshëm më të ulëta. Grupmosha me shkallën më të lartë të papunësisë ishte 15-24 vjeç (8.6%).

Vendet me pjesëmarrje të lartë të fuqisë punëtore mbi 64 vjeç përfshijnë: Indonezinë (41.7%), Korenë e Jugut (36.3%), Islandën (33.4%), Japoninë (25.6%) dhe Zelandën e Re (25.1%). Në fund është një listë e kombeve evropiane që përfshin Rumaninë (2.4%), Belgjikën (2.8%), Spanjën (3.2%), Kroacinë (3.4%) dhe Francën (3.5%).


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI