Lajme

2200 antena 5G janë vendosur në Zvicër

Ja çka do të thotë të keni një të tillë afër jush

Më shumë se 2200 antena 5g janë vendosur në Zvicër, një rritje ndjeshme nga 102 sa ishin, përcjell albinfo.ch.

Stacioni televiziv zviceran RTS ka krijuar një hartë interaktive që tregon se ku ndodhen antenat 5G në gjithë vendin.

Duke lëvizur linjën në hartë, një përdorues mund të shohë përparimin e gjeneratës së pestë të teknologjisë celulare midis qershorit të vitit të kaluar, ku u rrokullisëshin vetëm 280 antena dhe kohën e tanishme. Harta është krijuar në bazë të të dhënave nga Zyra Federale e Komunikimeve.

Aktivizimi i antenave 5G nuk është uniform në të gjithë vendin, tha RTS.
Numri më i madh i stacioneve transmetuese janë në qytetet e mëdha, të udhëhequra nga Cyrih (108)Bern (48), Winterthur (30) dhe Gjenevë (27). Disa qytete, si Yverdon-les-Bains, nuk kanë asnjë.

Aktualisht, 1018 komuna 46 për qind të bashkive të vendit – kanë të paktën një antenë 5G.

Sa u përket kantoneve, Berni, me 416 antena dhe Cyrihu, me 375, janë më të lidhurit. Vaud (167) dhe Gjenevë (109) kanë më shumë antenat në Zvicrën që flet frëngjisht.

Zvicra ishte ndër vendet e para që filloi vendosjen e 5G, por kjo teknologji ka qenë e diskutueshme këtu, siç ka qenë edhe në vendet e tjera.

Për shkak të rreziqeve të mundshme shëndetësore që lidhen me rrezatimin nga antenat, disa kantone nuk i kanë autorizuar ato. Sidoqoftë, operatorët Sëisscom, Sunrise dhe Salt ende mund të vendosin sistemin, duke shndërruar antenat 4G, duke respektuar të njëjtat vlera me kufi rrezatimi.

Pjesëmarrja kishte shkaktuar një revoltë mbarëkombëtare vitin e kaluar, kur mijëra vetë kanë protestuar, por në Bernë ka pasur një ngritje kundër këtyre antenave dhe një e tillë është planifilkuar të ndodhë edhe më 25 janar në Zvicër dhe vende të tjera. / albinfo.ch/