Lajme

334 fëmijë janë zhdukur nga qendrat e azilit në Zvicër

Refugjatët e mitur zhduken në vazhdimësi nga qendrat zvicerane të azilit. Një rast veçanërisht flagrant ka ndodhur dy vjet më parë, siç është bërë e ditur tashmë.

Prej vitesh, fëmijët dhe të rinjtë që kanë ikur në Evropë të pashoqëruar janë zhdukur rregullisht nga objektet ku ata kërkojnë azil, përfshirë edhe në Zvicër. Arsyet e sakta të zhdukjes së tyre dhe vendndodhja janë kryesisht të panjohura.

Shumë prej këtyre azilkërkuesve të mitur fshihen me iniciativën e tyre. Megjithatë, duke zgjedhur të fshihen, ata humbasin mbrojtjen dhe rrezikojnë të përfitohen apo edhe të shfrytëzohen nga të tjerët, shkruan 20minuten.

Një shembull flagrant i kësaj është një grua e re që “SonntagsZeitung” e quan Linou*. Në vitin 2021 ajo ishte zhdukur nga Qendra Federale e Azilit në Cyrih kundër vullnetit të saj. Në atë kohë ajo tha se ishte 16 vjeç.

Sekretariati Shtetëror për Migracionin e klasifikoi moshën e saj në 21, pak para zhdukjes. Kujdestarët e saj në atë kohë dhe të tjerët të përfshirë në këtë rast thonë se Linou dukej shumë e re. Ata besojnë se ajo nuk është zhdukur thjesht, por ka shumë të ngjarë të jetë viktimë e trafikantëve të qenieve njerëzore, e ngjashme me atë që ndodhi në vendin e saj në Afrikën Qendrore, përcjell albinfo.ch.

Ka pasur një numër të lartë të fëmijëve refugjatë të zhdukur në Evropë prej disa vitesh. Vlerësimet sugjerojnë se mbi 10,000 azilkërkues të mitur të pashoqëruar janë të zhdukur. Vetëm në Zvicër, 334 fëmijë dhe të rinj u zhdukën nga strehimi i tyre i azilit vitin e kaluar, dhe deri në fund të korrikut të këtij viti kishte tashmë 331 “largime të pakontrolluara”, siç e quan Sekretariati Shtetëror për Migrim (SEM).

Sipas “SonntagsZeitung”, është e rëndësishme të theksohet se shumica e azilkërkuesve të mitur të pashoqëruar fshihen me iniciativën e tyre – trafikimi i qenieve njerëzore nuk është fokusi. Disa prej tyre rishfaqen më vonë, ndoshta me të afërm jashtë vendit ose në sistemin e azilit të një vendi tjetër evropian, shkruan 20minuten.

Megjithatë, në rastin e Linou, kujdestarët në qendrën federale të azilit e kuptuan shpejt se diçka shqetësuese kishte ndodhur. Një nga kujdestaret shpjegon “Ne u përpoqëm të kontaktonim Linou në celularin e saj, por ai ishte i fikur. Veç kësaj, të rinjtë e tjerë me të cilët ajo ishte në kontakt në qendër nuk mund të kontaktonin me të. Kjo na bëri të mendojmë”, u shprehën ata, përcjell albinfo.ch.

Një tjetër fakt shqetësues ishte se Linou ishte larguar nga qendra pa bagazhe dhe pa shoqërues. Kujdestarja tregon se “Linou na kishte thënë disa herë se kishte frikë se mund t’i ndodhte diçka dhe nuk donte të dilte e vetme jashtë. Ajo dukej shumë e frikësuar.”

Prandaj, në konsultim me menaxhmentin e qendrës dhe Sekretariatin Shtetëror për Migracionin (SEM), u mor një lloj mase sigurie për Linou. Përgjegjësia për këtë ishte e SEM, gjë që u konfirmua nga tre persona të pavarur të njohur me rastin e Linou, shkruan 20minuten.

Linou ka qenë e pagjurmueshme që nga zhdukja e saj në verën e vitit 2021. Këta kujdestare, megjithëse nuk punojnë më në BAZ, dëshirojnë të mbeten anonimë. Ata e bëjnë publike historinë e vajzës.

Babai i Linou ishte i sëmurë rëndë dhe nëna e saj vdiq herët. Ajo e la shkollën për të punuar. Ajo donte ta përdorte këtë për të financuar ilaçet e shtrenjta për babanë e saj. Një burrë më në fund u ofrua të mbulonte këto shpenzime. Për ta bërë këtë, Linou duhej të vinte me të në shtëpinë e tij në një vend të Afrikës Perëndimore për të punuar në restorantin e tij atje. Pasi atje, një burrë i dytë u prezantua – ai ishte një kërkues. Tutani i Linou-t më pas e solli atë në Portugali përmes vendeve të tjera afrikane, ku ajo u shfrytëzua më tej seksualisht, ndoshta me një pasaportë false. Aty më në fund ajo u ndalua nga policia, u mor në pyetje dhe u vendos në një hotel. Prej aty ajo arriti të arratisej në Zvicër, përcjell albinfo.ch.

“Ai do të më gjejë,” tha ajo, krejtësisht e frikësuar, kur mbërriti në qendrën federale të azilit në pranverën e 2021. Ajo gjithashtu u tha kujdestarëve për një burrë të dytë. Tutant i saj e kërcënoi se ky burrë do ta merrte nga hoteli në Portugali për tre ditë. Linou mbetet e zhdukur edhe sot e kësaj dite, shkruan 20minuten.