Lajme

Buka e zezë, mbrojtëse e shëndetit të njeriut

Shumë ekspertë shëndetësorë thonë se buka e zezë është një mbrojtëse e mirë e organizmit nga një sërë sëmundjesh. Buka e gatuar me fara, e bërë nga mielli i grurit të plotë ose thekrës, të bluara në mulli gruri apo edhe përzierjen e thekrës dhe grurit, janë bukët me vlerat ushqyese më superiore.

Buka e zezë përmban fibra dhe acide lyrore, të cilat janë shumë të shëndetshme për organizimin, gjithashtu ajo është një ushqim i mirë për aparatin tretës.

Ajo është një mbrojtëse e mirë e shëndetit nga sëmundje si kancerin, yndyrnat në gjak, diabeti, infarkti, dëmtimet e zorrës së trashë etj.

Buka ka një shumëllojshmëri përbërësish, si kalciumi, hekuri, acidi folik, vitamina B si dhe sasi të madhe të magnezit, të cilët ndihmojnë metabolizmit e shëndeti tonë.

Buka e zezë është dhe një ndër ushqimet më të preferuara të dietës dhe zakonisht konsumohet në mëngjes.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI