Lajme

7 muaj burg për afaristin kosovar: Ka çuar mbi dhjetë firma në falimentim

Ai merrte nga 2.000 deri në 5.000 franga për blerje, me të cilat, sipas gjykatës, kishte realizuar një fitim deri në 55.000 franga

Një burrë 36-vjeçar duhet të mbajë shtatë muaj burg, sepse, si një “varrosës kompanish”, ai ka marrë në dorë kompanitë e mbingarkuara me borxhe në kantonin e Lucernit dhe ngadalë i ka çuar ato në falimentim, transmeton albinfo.ch. Duke vepruar kështu, ai ka shkaktuar një dëm prej rreth 1 milion frangash.

Gjykata Penale e Lucernit e ka dënuar kosovarin, i cili u arrestua në Shqipëri në gusht të vitit 2021 në bazë të një urdhër-arresti ndërkombëtar dhe u ekstradua në Zvicër, për keqmenaxhim të shumëfishtë dhe mosmbajtje kontabiliteti, shkruan sda.ch. Gjykata i ka shqiptuar atij një dënim të pjesshëm me burg prej 14 muajsh, nga të cilat ai duhet të vuajë gjysmën.

Që nga viti 2011, i akuzuari kishte marrë përsipër rreth një duzinë kompanish që ishin në situatë të pasigurt financiare. Për të vonuar hapjen e falimentimit, ai krijonte distancën sa më të madhe hapësinore dhe kohore nga organi i mëparshëm, për shembull duke zhvendosur selinë e kompanisë ose duke ndryshuar emrin e saj.

Ai merrte nga 2.000 deri në 5.000 franga për blerje, me të cilat, sipas gjykatës, kishte realizuar një fitim deri në 55.000 franga, transmeton albinfo.ch. Ndërsa dëmi i shkaktuar ishte të paktën 900 000 franga, i cili është akumuluar si pasojë e falimentimit ekonomik të kompanive.

Gjykata vuri në dukje se ai ka anashkaluar sistematikisht rregulloret mbrojtëse që ishin vendosur për të mirën e kreditorëve, për të përmbushur motivin e tij thjesht financiar dhe egoist. Sjellja e tij karakterizohej nga një përbuzje ndaj sistemit juridik dhe një mungesë e theksuar skrupujsh.

I dënuari ka pasur precedentë penalë përkatës. Aktgjykimi është marrë në procedurë të shkurtuar dhe është tashmë ligjërisht i detyrueshëm, përcjell albinfo.ch. Veç dënimit që do ta mbajë ai duhet të paguajë shpenzimet procedurale prej 9400 frangash.