Lajme

93% e të diplomuarve në Zvicër gjejnë punë që përputhet me arsimin e tyre

Rreziku që ata me certifikata federale profesionale të përjetojnë mospërputhje pune/kualifikimi ra në 7%

Të dhënat e publikuara më 10 shkurt 2022, tregojnë se një vit pas përfundimit të arsimit terciar, 93% e të diplomuarve në Zvicër ishin punësuar në një punë që përputhej me nivelin e tyre arsimor ose kualifikimet profesionale.

Anketa, që synon vlerësimin e nivelit të mospërputhjes midis arsimit dhe punësimit, zbuloi se suksesi në gjetjen e një pune që përputhej me kualifikimet ndryshonte në varësi të llojit të kualifikimit, kohës dhe dallimeve rajonale në numrin e vendeve të lira të disponueshme, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Përqindja e mospërputhjes varionte nga 1% në 10% në varësi të llojit të kualifikimit terciar. Ata me një certifikatë profesionale federale kishin 10% shanse për të mos gjetur një punë që përputhet me aftësitë e tyre, ndërsa ata që u diplomuan me kualifikime për mësimdhënie kishin vetëm 1% shanse për të mos gjetur një punë që përputhet me aftësitë e tyre.

Rreziku që ata me certifikata federale profesionale të përjetojnë mospërputhje pune/kualifikimi ra në 7% pas përfundimit të suksesshëm të një diplome federale. Certifikatat federale zvicerane mund të merren në rreth 400 fusha që kanë tendencë të përfshijnë më pak trajnime akademike.

Krahasuar me disa vende të tjera, sistemi arsimor i Zvicrës punon ngushtë me punëdhënësit për të përmirësuar shanset që të diplomuarit të dalin nga arsimi me aftësi dhe kualifikime që përputhen me kërkesat e vendit të punës.

Një studim i ndryshëm në Mbretërinë e Bashkuar i publikuar në vitin 2021 zbuloi se rreth 30% e të diplomuarve atje nuk ishin të punësuar në punë të diplomuar. Gjetjet e këtij studimi sugjerojnë se të diplomuarit që kanë më shumë gjasa të përfundojnë me mospërputhje punë/arsim janë ata që janë shumë të kualifikuar që kërkojnë punë në fusha me aftësi më të ulëta. Niveli i aftësive të punës u përcaktua si sasia e kohës së nevojshme për të mësuar aftësitë e nevojshme për të bërë një punë. Mund të ndodhë që punëdhënësit në Mbretërinë e Bashkuar në fusha të zotëruara më shpejt shohin më pak nevojë për të punësuar të diplomuar me kualifikim të lartë, të cilët mund të kërkojnë një prim pagash.