Lajme

A do të ketë kampe të skive këtë sezon dimri?

Kampet e skive tashmë kanë luftuar me popullaritet në rënie gjatë viteve të fundit

Ekziston gjithashtu aktualisht një debat ndërkombëtar mbi meritat e hapjes së vendpushimeve të skive zvicerane gjatë periudhës së pushimeve ndërsa vendet evropiane përpiqen të përmbajnë numra të infeksionit koronavirus.

Nxënësit e moshuar zakonisht kalojnë një javë në dëborë gjatë kohës së termit. Është një mënyrë që ata të njohin sportet e dëborës (ata tani shpesh quhen kampe “sporte dëbore” pasi ka mundësi për të provuar dëborë, ski, ski malore apo edhe kërcim në ski) si dhe të shijojnë një pavarësi dhe të zhvillojnë aftësitë sociale.

Bien numrat

Por shifrat e fundit të botuara në gazetën “NZZ am Sonntag” tregojnë një rënie të pritshme të numrit të kampit dhe pjesëmarrjes këtë vit. Zakonisht shkojnë 100,000 nxënës, të cilët ndjekin 2,300 kampe gjatë sezonit të dimrit. Këtë sezon, vetëm 111 kampe janë regjistruar në programin e promovimit të Rinisë dhe Sporteve të drejtuar nga Zyra Federale e Sporteve.

Është një histori e ngjashme në Snow Sports Initiative Zvicër, e cila promovon sportet e dëborës në shkolla. “Më shumë se gjysma e 250 kampeve që ishin rezervuar fillimisht me ne janë anuluar,” tha drejtori Ole Rauch.

Kantonet janë përgjegjëse për çështjet e arsimit në Zvicër. Deri më tani, 11 prej tyre kanë ndaluar kampet e skive plotësisht për shkak të pandemisë së koronavirusit dhe frikës se virusi mund të transmetohet lehtësisht midis grupeve të mëdha të të rinjve, pavarësisht nga distancat dhe masat e higjienës. Katër kantone të tjera “rekomandojnë” kundër organizimit të kampeve dhe dy i kanë lejuar ato, raportoi gazeta, përcjell tutje albinfo.ch.

Vetëm grupe të vogla

Në kantonin e Cyrihut, kampet e detyrueshme të skive në shkollë nuk lejohen, por ato vullnetare janë të lejuara, tha Ralph König nga departamenti i sportit kantonal. Vetëm ata që mbajnë masa të rrepta mbrojtëse do të lejohen. “Nuk do të ketë ndonjë kamp të madh skish,” i tha ai gazetës.

“Fëmijët duhet të qëndrojnë në të njëjtin grup për të gjithë kampin: në pistë, në kohën e ngrënies dhe në kohën e tyre të lirë,” tha ai. Rreth gjysma e 1000 vendeve normale të kampit mbeten të paplotësuara, shtoi ai.

Sfidat, debate

Kampet e skive tashmë kanë vuajtur për shkak të kostos, konkurrencës nga destinacione të tjera sportive dhe pushimesh dhe shqetësimeve të sigurisë nga ana e prindërve dhe mësuesve.

Një vendim gjykate në fund të vitit 2017 gjithashtu ngriti frikën e traditës që po shuhej. Ajo tha që shkollat ​​mund të kërkojnë nga prindërit vetëm deri në 16 CHF në ditë gjatë ekskursioneve dhe kampeve të detyrueshme, shumën që prindërit do të shpenzojnë për të ushqyer fëmijët e tyre në shtëpi. Para kësaj prindërit po paguanin CHF150-CHF300, dhe nganjëherë më shumë, për një udhëtim në dëborë.

Sidoqoftë, siç kemi raportuar më parë, shkollat ​​kanë arritur të gjejnë zgjidhje dhe më shumë studentë kanë filluar të marrin pjesë përsëri.

Ekziston edhe një debat rreth sezonit të skive në përgjithësi. Javën e kaluar, qeveria zvicerane njoftoi se vendpushimet e skive mund të hapen, me kusht që ato të jenë në përputhje me masat e rrepta të mbrojtjes. Franca, Italia, Austria dhe Gjermania kanë thënë që ashensorët në lartësi të larta duhet të qëndrojnë të mbyllura për momentin, me shpresën se të gjitha vendpushimet mund të përfitojnë më pas në sezonin e pikut, kur dhe nëse shkalla e infeksionit ulet.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI