Futboll

A do të largohet selia e FIFA-s nga Zvicra?

Të premten organi qeverisës ndërkombëtar i futbollit hodhi themelet formale për një largim teorik nga selia e tij në Cyrih. Megjithatë, FIFA është “e lumtur” në Zvicër, tha shoqata para votimit të kongresit.

Sipas një ndryshimi të statutit të miratuar nga anëtarët e Kongresit në Bangkok të premten, zyra qendrore e FIFA-s do të vazhdojë të jetë e vendosur në qytetin zviceran të Cyrihut – derisa Kongresi të marrë një vendim për ta ndryshuar këtë. Nuk kishte asnjë klauzolë të tillë deri më tani.

“Derisa anëtarët tanë të vendosin ndryshe, Cyrihu do të mbetet selia jonë”, tha një zëdhënës i FIFA-s për agjencinë gjermane të lajmeve DPA, duke vënë në dukje se ka shumë organizata të tjera sportive dhe ndërkombëtare me bazë në Gjenevë dhe Lozanë. “Në fakt, aktualisht po shqyrtojmë hapjen e degëve në vende të tjera në Zvicër dhe kështu të zgjerojmë praninë tonë në vend”.

Delegacioni zviceran kishte njoftuar se do të abstenonte ose nuk do të votonte pro ndryshimit të statutit. Dominique Blanc, president i Federatës Zvicerane të Futbollit (SFA), tha se do të pendohej për një largim nga Cyrihu. “Ne kemi një marrëdhënie shumë të mirë pune me FIFA-n dhe sigurisht që do të donim që selia të qëndronte këtu”, tha Blanc për agjencinë e lajmeve Keystone-SDA.

Qeveria e qytetit të Cyrihut u informua për ndryshimin e propozuar në statut. Megjithatë, ajo nuk ishte në dijeni të ndonjë plani për t’u larguar, tha të enjten. Meqenëse FIFA është një institucion privat, qeveria e qytetit nuk dëshironte të komentonte më tej për këtë çështje, tha ajo për Keystone-SDA.

FIFA ka selinë në Cyrih që nga viti 1932. Ajo është e regjistruar si shoqatë në regjistrin tregtar kantonal. Ka pasur zëra të ndryshëm për një lëvizje në të kaluarën, më së fundi vjeshtën e kaluar, kur u bë publike se FIFA po planifikonte të transferonte vendet e punës në qytete të tjera.

FIFA kohët e fundit ka hapur gjithnjë e më shumë zyra jashtë vendit, përfshirë në Paris. Departamenti i tij ligjor është i bazuar në Florida. “Duke qenë se ne jemi një organ global qeverisës, është e vetëkuptueshme se ne kemi zyra në të gjithë botën, duke përfshirë në Miami, Paris dhe Xhakarta”, tha një zëdhënës i shoqatës botërore të futbollit për agjencinë e lajmeve DPA./Swissinfo