Lajme

A është e gatshme Zvicra për 10 milionë banorë

Parashikimet thonë se popullsia zvicerane mund të rritet në 10 milionë në vitet e ardhshme. Si do ta strehonte vendi numrin në rritje të njerëzve?

Disa studime tregojnë se popullsia e Zvicrës pritet të kalojë 9 milionë banorë këtë vit (nga 8.8 milionë që janë aktualisht) dhe të arrijë shifrën 10 milionë pak vite më vonë.

Kjo rritje është për shkak të disa faktorëve, një prej të cilëve është se njerëzit në Zvicër jetojnë më gjatë – në fakt, sipas disa shifrave, vendi ka jetëgjatësinë më të lartë në botë, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Një faktor tjetër i rëndësishëm është se numri i të huajve që janë vendosur në Zvicër në vitet e fundit është rritur ndjeshëm.

“Zvicra ka qenë në një situatë të rritjes demografike të pandërprerë për disa dekada, dhe kjo shpjegohet veçanërisht me ardhjen e emigrantëve të rinj, të cilët gjithashtu kontribuojnë në lindjen në Zvicër”, thotë Philippe Wanner, profesor në Institutin e Demografisë dhe Ekonomia Sociale në Universitetin e Gjenevës.

Kjo perspektivë po i shtyn deputetët t’i kërkojnë Këshillit Federal të zhvillojë skenarë se si vendi i vogël mund të krijojë vend për kaq shumë banorë.

Konkretisht, deputetja Judith Bellaiche u ka bërë thirrje autoriteteve federale që të hartojnë, tashmë, një plan se si të përgatisin infrastrukturën e vendit për numrin në rritje, përcjell tutje albinfo.ch.

Në përgjigje, Këshilli Federal tha se “do t’i marrë këto shqetësime në kontekstin e planifikimit legjislativ nga 2023 deri në 2027”.

Çfarë konkretisht nënkupton kjo?

Këto janë fushat kryesore ku duhet të merren masa:

Strehimi

Strehimi, veçanërisht në qytetet ku vendosen shumica e emigrantëve, janë bërë të pakta.

Në Cyrih, për shembull, 30,000 shtetas të huaj u vendosën atje në vitin 2022.

Dhe sipas një parashikimi nga Zürcher Kantonalbank (ZKB), më shumë njerëz ka të ngjarë të zhvendosen në zonën e Cyrihut edhe këtë vit – vetëm për t’u përballur me mungesën e banesave.

Në tregjet e tjera të banesave me kërkesë të lartë, si Gjeneva, situata është e ngjashme.

Për të korrigjuar situatën – dhe për të siguruar që popullsia e zgjeruar do të gjejë strehim – qeveria duhet të sulmojë rrënjën e problemit të strehimit.

Një mënyrë do të ishte lehtësimi i rregulloreve të ndërtimit për të lejuar ndërtimin e më shumë banesave. Tani për tani, ndërtimet e dendura po bëhen gjithnjë e më problematike për shkak të çmimeve të larta të tokës në shumë rajone, së bashku me rregulloret për mbrojtjen nga zhurma.

Politikanë të ndryshëm tashmë e propozojnë këtë dhe masa të tjera për të luftuar mungesën e banesave, përcjell tutje albinfo.ch.

Sistemi i kujdesit shëndetësor

Ka më shumë se 280 spitale në të gjithë Zvicrën, dhe niveli i përgjithshëm i kujdesit është i shkëlqyer.

Përveç gjatë pandemisë Covid, kur këto ambiente u ngopën, në kohë normale qasja në kujdesin ndaj pacientëve nuk është problem.

Por, a është sistemi i Zvicrës gati për të përballuar fluksin e më shumë njerëzve?

Vetëm koha do të tregojë nëse numri aktual i spitaleve publike dhe klinikave private është i mjaftueshëm. Një problem i madh, megjithatë – nëse nuk do të zgjidhet ndërkohë – është mungesa e punonjësve të kujdesit shëndetësor.

Për shembull, tashmë ka rreth 15,000 shumë pak infermierë në Zvicër dhe, nëse nuk trajnohen më shumë, mund të mos ketë mjaftueshëm për t’u kujdesur jo vetëm për popullatën aktuale, por edhe më shumë, për të sapoardhurit.

Në janar 2023, qeveria bëri plane për të përmirësuar kushtet e punës së personelit mjekësor – duke përfshirë më pak orë dhe paga më të mira – në mënyrë që të parandalojë dorëheqjen e stafit thelbësor dhe për rrjedhojë të sigurojë personel të mjaftueshëm të kualifikuar në spitalet e Zvicrës.

Transporti publik

Një nga argumentet e paraqitura nga grupet kundër imigracionit si Partia Popullore Zvicerane është se sa më shumë njerëz të ketë në Zvicër, aq më i mbipopulluar do të bëhet transporti publik.

Megjithatë, përtej deklarimit se në rast të një popullsie më të madhe, vendi do të ketë nevojë për “një infrastrukturë të fortë dhe të fortë hekurudhore”, Hekurudhat Federale të Zvicrës (SBB) nuk ka paraqitur ende një plan konkret për të trajtuar popullsinë 10-milionëshe.