Lajme

A është shqetësuese pjesëmarrja e ulët e votuesve në Zvicër?

Pjesëmarrja në votime në zgjedhjet e sotme zvicerane ishte vetëm 47 %. Kjo përqindje ishte pak më e ulët se para katër vjetësh kur ishin zgjedhjet.

Kjo do të thotë se mbi gjysma e zviceranëve nuk kanë marrë pjesë. Gazeta zvicerane swissinfo.ch ka dhënë një vështrim se çfarë do të thotë kjo për demokracinë zvicerane.

Mesatarisht, më pak se gjysma e votuesve të regjistruar zviceranë kanë votuar.

Në gjithë botën, pjesëmarrja e votuesve ka rënë në mënyrë të vazhdueshme gjatë dekadës së fundit. Edhe në Zvicër, ku një prirje e mosdaljes për të votuar, nivelet e pjesëmarrjes konsiderohen ende ndër më të ulëtat në planetin demokratik – vazhdimisht nën 50%.

Një studim i thjeshtë nga viti 2016 tregoi se “gjuha e ndërlikuar” ishte faktori kryesor që i largonte të rinjtë nga votimi.

Sipas raporteve të rinjtë në Zvicër nuk kanë dalë në votime.

Por nuk ka nevojë të frikësohet për efektet e mundshme negative në demokracinë e vendit.

Claude Longchamp, një analist politik me grupin e votimit, vlerëson se pjesëmarrja relativisht e ulët në Zvicër është vetëm një “problem i vogël”. Ai tha për swissinfo.ch se nëse 46% do të dilnin për të votuar gjithmonë të njëjtit (dhe nëse të njëjtët 54% do të qëndronin në shtëpi çdo herë), kjo me të vërtetë do të paraqiste një problem për përfaqësim adekuat, thotë ai.

Nga ana tjetër, për Longchamp, një problem më i madh është numri i madh i shtetasve të huaj në Zvicër që nuk mund të votojnë. Në qytete të tilla, si Gjenevë dhe Bazel, thotë ai, ju keni 40% të popullsisë që paguan taksat që nuk kanë të drejtë të marrin pjesë për shkak të mungesës së shtetësisë: kjo në teori mund të çojë në probleme reale të mungesës së përfaqësimit dhe pronësisë.

Me përqindjen e të huajve në Zvicër në mënyrë të vazhdueshme në rritje – pavarësisht lëvizjeve popullore për t’i kufizuar ata – nuk kanë të drejtë vote, përcjell albinfo.ch.