Lajme

A keni të drejtë për ulje të qirasë tani në Zvicër?

Banka Kombëtare e Zvicrës (SNB) njoftoi të enjten uljen e dytë të normës së interesit për vitin 2024. A do të thotë kjo ndonjë lehtësim financiar për qiramarrësit?

Pas uljes së normës së interesit në mars nga 1.75 në 1.50 për qind, Banka qendrore e Zvicrës uli normën me një çerek për qind për ta ulur atë në 1.25.

Ligji i ekonomisë, të paktën në Zvicër, dikton që kur të ulen tarifat, do të ulen edhe qiratë.

Kjo për shkak se shumica e qirave në Zvicër bazohen në të ashtuquajturën normë referencë të interesit, e cila përcaktohet nga Administrata Federale e Strehimit.

Është mesatarja e të gjithë interesit të paguar për hipotekat në Zvicër. Këto, nga ana tjetër, bazohen në normën bazë të interesit të SNB-së.

Si rregull, nëse norma e referencës bie me 0.25 për qind – siç ndodh tani – qiramarrësit në përgjithësi kanë të drejtë për qira më të ulëta, transmeton albinfo.ch.

Sipas Freddy Hasenmaile, kryeekonomist në Raiffeisen Bank, “përfundimi është se kjo duhet të ngadalësojë disi rritjen e qirave ekzistuese”.

Kur do të hyjë në fuqi kjo ulje e qirasë?

Fatkeqësisht, kjo nuk ndodh brenda natës. Duke qenë se në llogaritje përfshihen edhe hipotekat afatgjata me normë fikse, duhet kohë që norma e interesit referencë të bjerë.

Megjithatë, kur kjo të ndodhë – me gjasë brenda disa muajve të ardhshëm – qiramarrësit do të kenë të drejtën e reduktimit të qirasë, me kusht që qiradhënësi të kishte rritur qiratë e tyre kur normat e referencës u rritën në të kaluarën.

Jini proaktiv

Në mënyrë ideale, kur tarifat bien dhe qiramarrësit kanë të drejtë të ulin qiratë e tyre, qiradhënësi duhet ta bëjë këtë automatikisht.

Por nuk është gjithmonë kështu. Kjo është arsyeja pse qiramarrësit i takon ta marrin këtë çështje në duart e tyre.

Në total, rreth 2.2 milionë familje në Zvicër mund të aplikojnë për ulje të qirasë.

Për ta bërë më të lehtë këtë proces, Shoqata Zvicerane e Qiramarrësve ka përgatitur një formular mostër, i cili mund të plotësohet dhe t’i dërgohet qiradhënësit ose kompanisë administruese.

A mund të refuzojë qiradhënësi kërkesën tuaj për uljen e qirasë, pavarësisht normave më të ulëta të interesit?

Po.

Sipas platformës së konsumatorit Comparis, qiradhënësi mund të refuzojë të zvogëlojë qiranë tuaj për arsye, duke përfshirë punët për rritjen e vlerës së pronës, kosto më të larta operative për shkak të inflacionit ose rritje të përgjithshme në shpenzimet e funksionimit, shkruan thelocal.

Ai ose ajo mund të thotë gjithashtu (dhe duhet të provojë) se qiratë aktuale janë brenda gamës së pronave të tjera të krahasueshme në zonë.

A mund ta kundërshtoni këtë vendim?

Nëse keni arsye të vlefshme për ta bërë këtë, atëherë po.

Për shembull, pronarët lejohen të paguajnë një maksimum prej 0.5 për qind të qirasë neto për të mbuluar rritjet në kostot operative dhe të mirëmbajtjes.

Gjithashtu me ligj, pronarët e pronave mund t’u kalojnë qiramarrësve vetëm deri në 40 për qind të inflacionit të akumuluar që nga rregullimi i fundit i qirasë.

Nëse keni vërtetuar se këto shifra janë tejkaluar, atëherë mund të bëni një ankesë pranë autoritetit tuaj lokal të pajtimit.