Lajme

A paguajnë të huajt tarifa më të larta të sigurimit të makinës në Zvicër?

A është e vërtetë që të huajt në Zvicër paguajnë tarifa më të larta të sigurimit të makinës sesa zviceranët?

Po. Siguruesit e makinave kërkojnë tarifa më të larta nga shtetas të kombeve të caktuara në Zvicër, përcjell albinfo.ch.

“Sipas informacionit tonë, kombësia është një kriter i rëndësishëm në caktimin e tarifave mes shumicës së siguruesve”, thotë Takashi Sugimoto, një zëdhënës i Shoqatës Zvicerane të Sigurimeve.

Në llogaritjen e primeve, siguruesit marrin parasysh gjininë, moshën, vendin e vendbanimit, llojin e makinës, përvojën e drejtimit dhe kombësinë. Statistikisht, këta faktorë ndikojnë në mundësinë e një aksidenti.

“Siguruesit përpiqen të vlerësojnë rreziqet e një shoferi sa më saktë që të jetë e mundur”, thotë Sugimoto. Për këtë ata krijojnë grupe rreziku bazuar në dëme historike, statistikat e tyre dhe, pjesërisht, statistikat publike.

Tarifat më të shtrenjta janë për shoferët e rinj që janë të rinj dhe meshkuj dhe mbajnë një pasaportë të huaj.

Një analizë e vitit 2018 nga Comparis, një shërbim për krahasimin e çmimeve, zbuloi se shqiptarët paguajnë 95% më shumë se shoferet zviceranë. Italianët paguajnë një shtesë prej më shumë se 22%, në varësi të siguruesit të tyre. Shoqata Zvicerane e Sigurimeve nuk mund të thotë nëse ndonjë kombësi paguan më pak se Zvicra, përcjell tutje albinfo.ch.