Lajme

A po planifikohet një ligë futbolli për azilkërkuesit?

Në ndeshjen e parë miqësore u takuan dy skuadra nga qendra të ndryshme federale të azilit. Më shumë mund të vijnë nga kjo. Vizioni është një ligë futbolli për azilkërkuesit.

Temperaturat e lagështa dhe të ftohta nuk mund ta zbehin entuziazmin për futbollin. Të dy skuadrat ngrohen me fanellat e tyre në ngjyrë neoni në Löhrenacker në Aesch (BL).

“Unë kam luajtur futboll që kur isha i vogël. Sporti është i rëndësishëm dhe i bashkon njerëzit”, thotë Tasif, për shembull, i cili po aplikon për azil në Zvicër.

Fillimi është në orën 14:00, në ndeshjen ndërmjet nikoqirëve “BAZ Roadrunners” nga Aesch dhe skuadrës “BAZhthal” nga Flumethal (SO). “BAZ” do të thotë “Qendra Federale e Azilit” sepse vetëm azilkërkuesit janë në vend, shkruan SRF.

Ideja për ndeshjen ka ardhur nga dy punonjës të qendrës së azilit në Aesch. Ndeshja e parë duhet të jetë një provë se sa interes ka. Qëllimi afatgjatë është gjithashtu ndërtimi i një lige të veçantë për azilkërkuesit.

“Sporti i bashkon njerëzit, pa marrë parasysh se nga cili vend vini dhe çfarë gjuhe flisni”, thotë zëdhënësja e SEM.

Propozimi për ndeshjen u prit mirë nga Sekretariati Shtetëror për Migrim (SEM). “Futbolli është një aktivitet i dobishëm për kohën e lirë. Dhe për më tepër, sporti i bashkon njerëzit, pa marrë parasysh se nga cili vend vini dhe çfarë gjuhe flisni, “thotë zëdhënësja e SEM Magdalena Rast. Ndeshja në Aesch do të ishte hera e parë që ekipe nga qendra të ndryshme federale të azilit do të garonin kundër njëra-tjetrës, përcjell albinfo.ch.

“Ndoshta edhe klube nga Aesch mund të konkurrojnë kundër një ekipi të BAZ një ditë”, thotë, Eveline Speaker, kryetare e Bashkisë Aesch.

Ideja është pritur mirë edhe në komunitetin pritës të Aesch. Nuk kishte asnjë refuzim në komunitet, thotë Eveline Sprecher, kryetare e bashkisë Aesch. “Unë mendoj se është e mrekullueshme që njerëzit vijnë në kontakt të tillë.” Nëse koha e lojës dhe seancat stërvitore plotësojnë nevojat e klubeve lokale, Sprecher nuk sheh asnjë problem. “Ndoshta edhe klubet nga Aesch mund të konkurrojnë kundër një ekipi të BAZ një ditë. Ose mund të bëjmë edhe ekipe të përziera. Kjo do të ishte e mrekullueshme”.

Është ende e paqartë nëse ndeshja miqësore është në të vërtetë fillimi i një lige të veçantë për azilkërkuesit. “Nuk është e pamundur që të ketë një kampionat zviceran në një moment,” thotë zëdhënësja e SEM, Magdalena Rast. Autoritetet tani do të shohin se si interesi zhvillohet më tej. Thjesht duhet të keni parasysh se përbërja e lojtarëve mund të ndryshojë vazhdimisht, sepse ata janë të akomoduar në strukturat federale vetëm për një kohë të kufizuar.”

Gjithsesi, azilkërkuesit janë shumë të përkushtuar: Në ndeshjen mes “BAZ Roadrunners” dhe skuadrës “BAZhthal”, nikoqirët janë superiorë dhe e fitojnë dukshëm ndeshjen 7-0, shkruan SRF.