Lajme

Aargau miraton kredi për zbulimin e hershëm të kancerit të gjirit

Në kantonin e Aargaut, të gjitha gratë e moshës 50 deri në 69 vjeç kanë qasje falas në ekzaminimin për kancerin e gjirit. Të martën, Këshilli i Madh miratoi kredinë e nevojshme të detyrueshme prej 12.4 milionë frangash për një program ekzaminimi mamografik për dhjetë vjet.

Këshilli i Madh miratoi kërkesën e këshillit qeveritar për kredinë me 91 vota kundër dhe 37 kundër. Vetëm grupi parlamentar i SVP u shpreh kundër kredisë, shkruan Blick.

Sipas këshillit qeveritar, programi kantonal i ekzaminimit mamografik synon të sigurojë mundësi të barabarta për të gjithë, pavarësisht nga gjendja financiare e grave. Gratë do të përfitonin gjithashtu nga përfitimet e programit. Më shumë se një duzinë kantone kanë tashmë një program të tillë parandalimi.

Departamenti kantonal i Shëndetësisë dhe Çështjeve Sociale (DGS) tani do të lidhë një kontratë shërbimi me një organizatë jofitimprurëse. Sipas këshillit qeveritar, Aargau Cancer League dhe Aargau Cancer Registry kanë paraqitur tashmë një koncept për prezantimin e një programi të depistimit të gjirit, përcjell albinfo.ch.