Lajme

Aeroporti i Cyrihut përgatitet para pushimeve verore

Pushimet verore kanë filluar në shumë kantone. Për aeroportin e Cyrihut, kjo do të thotë sezon i lartë. Aeroporti pret më shumë pasagjerë deri në fund të gushtit, me mbi 100,000 njerëz në ditët e pikut.

Aeroporti ka blerë dy pajisje të reja për kontrollet e sigurisë përpara sezonit të pikut. Me ato synojnë të rrisin komoditetin e udhëtarëve. Zëdhënësja e aeroportit Bettina Kunz shpjegon teknologjinë e re dhe avantazhet e saj.

“Skanerët e rinj CT krijojnë një imazh 3D të përmbajtjes së bagazhit. Kjo do të thotë që njerëzit nuk duhet të nxjerrin më pajisjet e tyre elektronike dhe lëngjet nga bagazhi”, u shpreh ajo.

Në vend që të kërkojnë me mundim laptopin dhe shishen e ujit në çantë ose çantën e shpinës dhe të vendosin gjithçka veçmas në kuti në rripin transportues, pasagjerët tani mund të lënë të gjithë bagazhin e tyre të dorës të kalojë nëpër makinë. Skaneri i tomografisë kompjuterike e skanon atë dhe zbulon përmbajtje të rrezikshme.

Megjithatë, aktualisht, vetëm dy nga këto pajisje të reja janë në përdorim – në 24 linjat e tjera, njerëzit kontrollohen duke përdorur pajisjet e vjetra. Skanerët e rinj CT tani do të testohen për disa muaj, shpjegon zëdhënësja e aeroportit Bettina Kunz: “Për ne është e rëndësishme të testojmë pajisjet e reja në stinë të ndryshme. Sepse njerëzit tani mbajnë gjëra të ndryshme në bagazhin e tyre në verë sesa në dimër”.

Skanerët CT synojnë gjithashtu të lehtësojnë punën e personelit të sigurisë. Oficerët e policisë nuk duhet të ulen më në sallën e zhurmshme pranë makinerive, por mund të tërhiqen në një dhomë të qetë – ku mund të punojnë më të përqendruar.

Pajisjet e reja priten mirë nga udhëtarët. Një grua që po fluturon për në SHBA me familjen për pushime thotë: “Më duket shumë praktike, sidomos kur udhëtoj me familjen”. Më pas ata do të kishin aq shumë gjëra sa do t’u duhej t’i shpaketonin individualisht. Dhe një tjetër pasagjer që po fluturon për në Kanada është gjithashtu i kënaqur me inovacionin: “Veçanërisht në ditë si sot, kur kaq shumë njerëz duan të fluturojnë, unë jam i lumtur kur shkon më shpejt”.

Për shkak të këtyre avantazheve, të gjitha pajisjet do të zëvendësohen me skaner CT pas fazës së testimit që zgjat disa muaj, tha zëdhënësja e aeroportit Bettina Kunz. Kjo do t’u mundësojë pasagjerëve të kalojnë përmes sigurisë dhe të hyjnë në aeroplanin e tyre sa më shpejt dhe pa probleme./SRF