Lajme

Qeveria zvicerane bën presion në Hekurudhat Federale

Pas vdekjes së fundit të një dirigjenti të Hekurudhave Federale të Zvicrës për shkak të një sistemi të dëmtuar të kontrollit të dyerve, qeveria ka urdhëruar hekurudhat që të sigurojnë që dyert të funksionojnë në mënyrë të sigurt.

Për më tepër, duhet të kryejë një inspektim gjithëpërfshirës.

Hekurudhat Federale “duhet të përmirësojnë me shpejtësi shfaqjen në kabinën e shoferit që tregon statusin e mbyllur të dyerve dhe të zëvendësojë kontrollet e dyerve në një afat të mesëm”, tha Zyra Federale e Transportit në një lidhje të jashtme të premten.

Ky urdhër u lëshua bazuar në një raport të përkohshëm të botuar të mërkurën nga Zyra Zvicerane për Sigurinë e Transportit, Lidhja e jashtme.

Zyra e transportit u tha Hekurudhave Federale që kishte deri në fund të tetorit për ta zgjidhur këtë.

Për më tepër, mbrojtja kundër bllokimit në dyer nuk funksionon në mënyrë të besueshme, sipas raportit të bordit. Hekurudhat Federale duhet të shpjegojnë deri në fund të tetorit se si dhe kur do të zëvendësohen kontrollet e dyerve.

“Derisa këto dy masa të jenë zbatuar, Hekurudhat Federale duhet të marrin masa operative për të siguruar sigurinë”, tha qeveria.

Më 4 gusht, një dirigjent 54-vjeçar u bllokua në një derë treni, ndërsa treni po linte stacionin Baden në veri të Zvicrës. Ai u tërhoq për disa kilometra dhe vdiq nga plagët e tij.

Që nga aksidenti, Hekurudhat Federale kanë pranuar që punonjësit e tjerë kanë raportuar raste të ngjashme të bllokimit në dyer. Në total, janë raportuar më pak se dhjetë aksidente në punë që lidhen me qasjen në tren ose duke u bllokuar në dyer.

Pas aksidentit fatal, Hekurudhat Federale inspektuan më shumë se 1.000 dyer treni dhe gjetën më shumë se 300 defekte. Edhe pse jo të gjitha defektet ishin po aq të rëndësishme për sigurinë, zyra e transportit tha se besonte që shkalla e gabimit ishte e lartë.

“Shtrohet pyetja se pse Hekurudhat Federale nuk i zbuluan këto defekte gjatë mirëmbajtjes dhe inspektimeve të duhura”, shkroi ajo.

Prandaj qeveria ka urdhëruar Hekurudhat Federale që kontrollimin e organizatës dhe procedurave për mirëmbajtjen e automjeteve nga një kompani e jashtme. Orari i planit për këtë dhe specifikimet gjithashtu duhet të jetë në fuqi deri në fund të tetorit.

Më në fund, Hekurudhat Federale duhet të kontrollojnë nëse ekzistojnë rreziqe të ngjashme për flotat e vagonëve të krahasueshme, përcjell Albinfo.ch.