Lajme

Ambasada gjermane në Prishtinë tërheq vërejtjen për „eksodin masiv“ nga Kosova

Nga ambasada ngrihet kërkesa „e shkurtimit të dukshëm të procedurës së azilit në Gjermani”, shkruan më tej në gazetë. Kërkesat për azil nga Kosova duhet të shqyrtohen me prioritet

Duke pasur parasysh valën e udhëtimeve jashtë vendit, ambasada gjermane në Prishtinë ngreh alarmin dhe nga Qeveria Federale kërkon masa efektive mediale dhe dëbuese: Në shkresëne 3 shkurtit drejtuar Entit për Punë të Jashtme në Berlin, për të cilin raportoi „Bild am Sonntag“, thuhet se Kosova gjendet para një „eksodi masiv“, i cili „ sidomos në Gjermani mund të ndalet vetëm përmes masave të shpejta ndaluese“.

Vetëm nga kryeqyteti Prishtina çdo ditë marrin „autobusët për në Serbi rreth 500 persona“, që do të thotë se brenda muajit janë rreth 15‘000 persona. Një nëpunës i ambasadës ka parë vetë „ tollovinë për vende të lira në stacionin e autobusve“, thuhet sipas raportit të botuar në „Bild am Sonntag“. Po të vazhdojë ky trend do të duhej jenë rreth 25‘000 – 30‘000 kosovarë në vit që e lëshojnë vendin. Brenda vitit do të jenë rreth 300‘000 persona, apo njëe gjashta e popullsisë së vendit“.

Sipas gazetës, përfaqësia gjermane në Prishtinë kërkon „ dëshmi se azilkërkuesit e refuzuar do të dëbohen menjëherë“. Është i domosdoshëm një „aksion i vendosur i Federatës dhe i Landeve“. Sipas raportit, diplomatët shkruajnë: „ Tek pasi që përmes fluturimeve charter të jetë kthyer një numër i madh i kosovarëve, proceduarat e të cilëve të jenë përnmbyllur brenda pak javësh, do të krijohet bindja se nuk duhet llogaritur me migrim ilegal në Gjermani. „Është krijuar bindja se procedura në Gjermani zgjat aq sa kërkesa për azil t’ia vlejë në aspektin e përfitimit të ndihmave sociale dhe të të ardhurave të mira për disa muaj“.

Nga ambasada ngrihet kërkesa „ e shkurtimit të dukshëm të procedurës së azilit në Gjermani”, shkruan më tej në gazetë. Kërkesat për azil nga Kosova duhet të shqyrtohen me prioritet. Në vitin e kaluar rrugën për Gjermani patën marrë kryesisht „ romët, ashkalinjtë dhe egjiptasit e Kosovës“. Por tash ka filluar të ikë edhe shtresa e mesme, gjë që brenda një kohe të shkurtë do të ketë „ndikime të ndieshme  (klasë të zbrazëta, largimet e para të personelit mësimor)“.

 

Nexhmedin Gerguri