Lajme

BAG korrigjon veten: Nuk janë klubet por familja, burimi më i madh i infeksionit

Sipas informacionit të korrigjuar nga BAG, shumica e infeksioneve ndodhin në mjedise familjare (27.2 për qind)

“Shumica e infeksioneve të gjurmueshme ndodhin në klube, bare apo restorante”: Shifrat përkatëse nga Zyra Federale e Shëndetit Publik (BAG) janë publikuar të premten, nga SRF.

Por, të dielën, BAG tashmë kërkon falje për shifrat e gabuare: ato ishin të pasakta dhe “tregonin  një radhitje të gabuar të numrit të infeksioneve sipas burimeve të tyre”, transmeton albinfo.ch. Prandaj, sqaron BAG vetëm më pak se  katër për qind të rasteve të infeksioneve me koronavirus kanë ardhur nga klubet, baret ose restorantet.

Vendi kryesor i infeksionit u bë, papritmas familja. Mbetet e paqartë se si ka ndodhur ky gabim.

“Gabimet mund të ndodhin”: Me këto fjalë, Lukas Engelberger, President i Konferencës së Drejtorëve të Shëndetit, komenton lidhur  shifrat e korrigjuara nga BAG për numrin e infeksioneve me koronavirusit. Këtë deklarim ai e ka bërë në emisionin e radios “Heute Morgen” në SRF.

Sipas informacionit të korrigjuar nga BAG, shumica e infeksioneve ndodhin në mjedise familjare (27.2 për qind), pasuar nga ambientet e punës (8.7 përqind) dhe ndejat private (3 për qind). Klubet e natës përbëjnë një përqindje një shifrore – konkretisht vetëm 1.9 përqind, ndërsa baret dhe restorantet, vetëm 1.6 për qind, transmeton albinfo.ch. Me fjalë të tjera, të gjitha lokalet e përmendura përbëjnë së bashku rreth 3.5% të numrit të infeksioneve.

Por, sipas kritikave që drejtojnë mediat, ky duket të mos jetë gabimi i parë i BAG që nga shpërthimi i pandemisë. Kështu, në maj, BAG kishte raportuar 98 infeksione të reja përmes Twitter. Për shkak se një laborator kishte dhënë numra të pasaktë, vlera u desh të korrigjohej më pas në 58 .
• Në muajin prill BAG është detyruar të korrigjonte statistikat e vdekjeve. Vdekja e supozuar e një vajze (9 vjeçe) kishte bërë jehonë të madhe në media, përcjell albinfo.ch Në fakt, viktima ishte 109 vjeçe. Një tjetër vdekje që kishte ndodhur ishte raportuar si vdekje e një 27 vjeçari ndërsa e vërteta ishte se i vdekur kishte qenë  87 vjeç.