Lajme

Bazeli do të ketë pagë minimale

Paga e re minimale në kanton do të përcaktohet në 21 CHF (23,39 dollarë) në orë

Qytetarët në Bazel e pranuan propozimin me një shumicë prej pak më pak se 54%. Paga minimale pak më e lartë e propozuar nga plani fillestar u refuzua ngushtë me 50.68%.

Paga e re minimale në kanton do të përcaktohet në 21 CHF (23,39 dollarë) në orë, megjithëse parashikohen përjashtime: për shembull, për pagat tashmë të negociuara përmes marrëveshjeve të negociatave, për praktikat që zgjasin më pak se gjashtë muaj, për punonjësit që kryesisht punojnë jashtë vendit dhe për punëtorët në thirrje që punojnë më pak se 70 orë në vit, përcjell albinfo.ch.

Projekti u mbështet nga social-demokratët e majtë dhe të Gjelbrit, dhe u kundërshtua nga partitë nga qendra dhe e djathta.

Bazeli bëhet kështu kantoni i pestë Zviceran për të futur një pagë minimale, dhe i pari në pjesën gjermane-folëse të vendit.

Neuchâtel ishte i pari që miratoi një pagë minimale, CHF20 në 2017. Gjeneva ka më të lartën: CH23 në orë, e aprovuar vitin e kaluar. Ticino dhe Jura gjithashtu kanë paga minimale.

Në nivelin kombëtar, çështja u vu para votuesve në një iniciativë të nisur nga sindikatat në 2014: një 76.3% e zviceranëve refuzuan atë që do të kishte qenë paga minimale më e lartë në mbarë vendin me CHF22.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI