Lajme

Burimet natyrore të varfëruara për vitin 2019

Me vetëm pesë muaj që kanë mbetur në 2019, njerëzimi tashmë ka konsumuar më shumë se sa që planeti mund të prodhojë në mënyrë të qëndrueshme brenda një viti. Përdorimi zviceran është mbi dy herë më shumë.

Gjatë 20 viteve të fundit, Dita e mbingarkimit të Tokës ka lëvizur dy muaj deri në 29 korrik. “Kjo do të thotë se njerëzimi aktualisht po përdor natyrën 1.75 herë më shpejt se sa ekosistemet e planetit tonë mund të rigjenerohen, ekuivalente me 1.75 Tokë”, ka vërejtur organizata ndërkombëtare të qëndrueshmërisë.

Nëse të gjithë jetonin një mënyrë jetese zvicerane, njerëzimi do të kërkonte rreth tre Tokë.

Sipas WWF, konsumi i ushqimit në Zvicër është përgjegjës për 19% të emetimeve të gazrave serrë dhe 28% të ndotjes së mjedisit privat. Ata që hanë mish vetëm tri herë në javë mund të zvogëlojnë gjurmën e tyre ekologjike me një të pestën në fushën e ushqimit, sugjeron WWF.

Emetimet e CO2 dhe kompensimet

ËËF gjithashtu citon popullaritetin e udhëtimit ajror si një kontribues i madh në emetimet e CO2; ai thotë se njerëzit në Zvicër fluturojnë rreth tre herë më shumë se evropianët e tjerë.

Megjithatë, sipas lidhjes së gazetës Le Matin Dimancheexternal, zviceranët po kontribuojnë më shumë në skemat e kompensimit të emetimeve të CO2. Në gjysmën e parë të këtij viti, ata dhanë rreth 400% më shumë se në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

Të dielën gazeta përmendi të dhënat nga organizata zvicerane e kompensimit të CO2 për lidhjen e jashtme, e cila krijoi të ardhura të përgjithshme prej rreth 1.61 milionë dollarë në vitin 2018. Paratë mbështesin projekte në Zvicër si dhe 22 vende në Afrikë, Azi dhe Amerikën Latine, përcjell Albinfo.ch.