Jeta në Zvicër

Çdo i dyti do të paguajë mbi 4 për qind më shumë premitë shëndetësore

Premitë e sigurimeve shëndetësore po rriten me mbi 4 për qind për pothuajse gjysmën e të siguruarve në Zvicër. Këtë e tregon një analizë e re

Ishte një deklaratë e mirë e ministrit të Shëndetësisë, Alain Berset, në fund të shtatorit: rritja e premeve shëndetësore në 2019-ën do të ishte vetëm 1.2 për qind. Kjo është shumë më pak se rritja afatgjatë e kostos prej 3 për qind. Tani, një analizë e 201,328 premeve të sigurimeve shëndetësore nga shërbimi krahasues Bonus.ch tregon se 66 për qind e tarifave do të ndikojnë në rritje. 48 për qind e premive madje rriten me më shumë se 4 për qind.

Për herë të parë Qeveria federale ka zgjedhur premisën mesatare për parashikimin e saj premium dhe jopremiumin standard për të rriturit mbi 26 vjeç me një franshisë prej 300 frangash. Kritikët kanë bërë thirrje për këtë ndryshim të sistemit për vite. Rritja e premiumit standard do të ishte më e lartë se 1.2 për qind, prandaj, nga këndvështrimi federal, ka pasur një nxitje të veçantë për ndryshimin e sistemit.

Rritja më e madhe është në premitë e fëmijëve, me një rritje prej 4 për qind. Në të kundërtën, të rriturit e rinj përfitojnë nga ulja mesatare e premive prej 14 për qind. Si rezultat, buxhetet familjare mund të lehtësohen pak, llogarit bonus.ch, përcjell albinfo.ch.

Në vitin e ardhshëm do të ketë 970 franga më pak për të rriturit e rinj për shkak të zvogëlimit të premive.

Nëse familja e marrë si model, e përbërë nga prindër, një i ri dhe dy fëmijë, ndryshoi sigurimin e tyre dhe zgjodhi modele alternative, ata mund të kursenin deri në 5371 franga në vit.