Autotech

Çfarë do të thotë BMW, Audi, Mercedes, e markat tjera të veturave

Domethënia e emrave të markave të njohura evropiane, që nuk i keni ditur

Emri “BMW” është për Bayerische Motoren Werke, ose Puna e Motorëve Bavarezë.

Emri “Hyundai” do të thotë “epoka e tanishme” ose “moderniteti” në gjuhën koreane.

Emri i kompanisë së makinës Mazda rrjedh nga “Ahura Mazda”, Zoti Zoroastrian i arsyes dhe inteligjencës. Stilizimi “M” në logon e tyre simbolizon fluturimin drejt së ardhmes.

Gjashtë yjet në logon Subaru janë një referencë për Pleiades, një grup yjesh në yjësinë e Demit. Subaru është gjithashtu emri i Demit në japonisht, transmeton Scan.

Volvo është Latinisht për “Unë rrokulliset”. Logoja e saj është një rreth me një shigjetë që tregon diku, i cili është një simbol i lashtë kimik për hekurin. Është gjithashtu një nga idetë më të vjetra në kulturën perëndimore, përcjell albinfo.ch.

Ylli tre pikësh i Mercedes-it në logon e tij përfaqëson misionin e tij për të lehtësuar transportin në tokë, ujë dhe ajër.

Ovalet kryqëzuese në logon Toyota simbolizojnë besimin midis Toyota dhe klientëve të saj. Ovalët gjithashtu formojnë shkronjën “T” për Toyota.

Logoja e Porsche përmban ngjyrat e flamurit gjerman, emrin e qytetit ku është vendosur kompania (Stuttgart), dhe gjithashtu përshkruan një imazh të një kali për të treguar fuqinë dhe shpejtësinë. Fjala “Stuttgart” fjalë për fjalë përkthehet në “fermë kuajsh”.

Ndërmarrja e makinave Chevrolet është emërtuar sipas bashkëthemeluesit të kompanisë Louis Chevrolet, një garues makinash me origjinë zvicerane.

Emri i kompanisë bazohet në përkthimin latinisht të mbiemrit të themeluesit, August Horch. “Horch”, që do të thotë “dëgjo” në gjermanisht, bëhet “audi” në latinisht. Katër unazat e logos së Audit secila përfaqësojnë njërën nga katër kompanitë e makinave që u bashkuan për të krijuar kompaninë e paraardhësve të Audi, Auto Union. Slogani i Audi është Vorsprung durch Technik, që do të thotë “Të jesh përpara përmes teknologjisë”.

Emri Mercedes-Benz është një kombinim i dy emrave: Mercedes Jellinek dhe Karl Benz. Fillimisht, Mercedes-Benz u themelua nga Karl Benz dhe Gottlieb Wilhelm Daimler dhe ishte pjesë e Daimler Motoren Gesellschaft, e njohur më mirë si DMG. Kompania u njoh fillimisht me emrin Daimler-Benz, si një homazh për themeluesit. Pasi Gottlieb Wilhelm Daimler vdiq, sipërmarrësi dhe dashamirësi i garave Emil Jellinek u soll nga inxhinieri kryesor Wilhelm Maybach. Emil vazhdoi të ndihmojë në krijimin e Mercedes 35hp në 1900. Jellinek emëroi makinat e reja sipas vajzës së tij, Mercédès Jellinek, emri spanjoll i së cilës u përkthye në “mëshirë”. Kompania më vonë vazhdoi të mbante emrin e markës “Mercedes” të vitit 1902. Ndërsa kompania vazhdoi tregtinë si Daimler-Benz, linja e makinave filloi të mbante emrin Mercedes-Benz.

Fjala Volkswagen do të thotë “Makina e Popullit” në gjermanisht.