Financa

Çfarë duhet të bëni me paratë tuaja gjatë inflacionit sipas planifikuesve financiarë?

Çmimet për mallrat dhe shërbimet e konsumit, duke përfshirë ushqimin, energjinë dhe strehimin, janë rritur shumë gjatë muajve të fundit dhe sidomos aktualisht.

Ndërsa efektet e inflacionit nuk shmangen lehtësisht, disa planifikues financiarë thonë se ka hapa që konsumatorët mund të ndërmarrin për të shmangur efektet më të këqija:

Shmangni blerjen e një makine nëse mundeni (shtyrja e një blerjeje të madhe mund të jetë opsioni i duhur tani);

Rritni investimet, në vend të llogarive të kursimeve (investimi në një portofol të larmishëm që përfshin investime që do të rriten me inflacionin);

Mendoni për blerjen e më shumë ‘perimeve’ (duke zhvendosur atë që blini nga artikujt që ndikohen shumë nga inflacioni, në artikuj që i kanë shpëtuar më të keqes);

Shpenzoni më pak, nëse mundeni (kjo është një kohë e mirë për të rishqyrtuar shpenzimet tuaja të përgjithshme sidomos ato mujore ose abonime të ndryshme).