Kosova

Çfarë e bën kompaninë Air Prishtina kaq të suksesshme, përkundër mjedisit të vështirë?

Intervistë me Leyla Ibrahimi, CEO e Air Prishtina

Air Prishtina është “ura për në shtëpi” për më shumë se 40 vjet. Në vitin 2005, Leyla Ibrahimi mori drejtimin e biznesit familjar Air Prishtina dhe që atëherë ka zgjeruar në mënyrë të qëndrueshme ofertën e fluturimeve si dhe ka optimizuar shërbimin dhe cilësinë e produktit. Edhe pas gati 20 vitesh në krye të kompanisë, menaxherja novatore dhe e angazhuar, Leyla Ibrahimi duket se nuk është lodhur ende. Prej saj kemi dashur të dimë më në detaje se çfarë është planifikuar dhe ku po shkon udhëtimi me Air Prishtina.

Leyla Ibrahimi, ju keni 20 vite që drejtoni Air Prishtina. Sinqerisht, a jeni akoma i motivuar dhe inovative, pas një kohe kaq të gjatë?

Sigurisht. Është kënaqësi e madhe të ndihmojmë në formësimin e zhvillimit pozitiv të Air Prishtina dhe të shohim se jemi të suksesshëm. Komentet e shumta pozitive të klientëve më motivojnë mua personalisht për të përmirësuar dhe optimizuar vazhdimisht cilësinë dhe shërbimin. Në këtë kuptim, kjo nuk përfundon kurrë.

Jo vetëm që e keni zgjeruar masivisht gamën e fluturimeve në Zvicër, kapaciteti i fluturimit është zgjeruar gjithashtu në mënyrë të qëndrueshme edhe në Gjermani. A ka ende produkte dhe risi të reja?

Ajo për të cilën jemi veçanërisht të kënaqur është se nga korriku do t’i shërbejmë Kosovës çdo ditë nga Dyseldorfi me një Airbus A321neo krejt të ri. Gjenerata e fundit e avionëve nga Airbus, e cila kursen karburant dhe në përgjithësi është shumë më miqësore me mjedisin se avionët konvencionalë, do të përdoret gjithashtu në linjën Mynih – Prishtinë nga dimri e tutje.

Përveç fluturimeve tona ditore me Condor nga Düsseldorf dhe me Chair nga Shtutgarti, ne kemi siguruar kapacitet shtesë në fluturimet me Eurowings. Përveç Cyrihut dhe Bazelit, në të ardhmen do t’i shërbejmë edhe këto dy linja dy herë në ditë (përveç të martës dhe të enjtes).

Pse Air Prishtina është kaq i suksesshëm ndërsa kompanitë tjera ajrore vijnë dhe zhduken përsëri?

Fokusi i strategjisë sonë janë gjithmonë nevojat e klientit dhe kënaqësia e klientit. Ne duam t’u ofrojmë miqve tanë një përvojë të mrekullueshme udhëtimi, duke filluar me cilësinë e shërbimit, por edhe eksperiencën e fluturimit duhet mbajtur mend. Nëse po fluturoni për në shtëpi ose me pushime, dëshironi të jeni në gjendje të udhëtoni në një mënyrë të relaksuar dhe gjithashtu të keni raportin e duhur çmim/performancë.

Por me çfarë dalloni ju nga konkurrentët tuaj?

Ne i zgjedhim partnerët tanë në mënyrë shumë selektive në të gjitha fushat; nga check-in në furnizim ushqimi te partneri i fluturimit. Ndër konkurrentët tanë, kompania ajrore shpesh nuk njihet në tregjet lokale dhe konsumatori përfundimtar nuk e ka idenë se kush e drejton në të vërtetë atë kompani.

Partnerët tanë të fluturimit janë të gjithë shumë të mirë, kanë një imazh cilësor dhe kanë qenë partnerë të besueshëm prej vitesh. Kjo është e rëndësishme për ne, edhe nëse na kushton pak më shumë për të blerë, por komoditeti i klientit është i pari dhe ne nuk bëjmë asnjë kompromis.

A mund të na thoni emrat e kompanive ajrore që shërbejnë në destinacionet e tyre Prishtinë, Shkup dhe Ohër në emër të Air Prishtina?

Për shembull, kompania ajrore zvicerane Chair Airlines është një partner shumë i besueshëm që plotëson kërkesat tona të cilësisë. Ato janë shumë inovative dhe po modernizojnë hap pas hapi brendësinë me ulëse të reja dhe pajisje të brendshme etj.

Një shembull tjetër i një partneri është kompania ajrore shumë e themeluar Condor, ku ne ishim në gjendje të siguronim avionët e gjeneratës së fundit Airbus A321neo për rrugët tona.

Besimi i klientëve tanë shpesh prej kohësh është shumë i rëndësishëm për ne. Ne nuk duam ta tradhtojmë këtë besim.

Atëherë do të thoshit se receta e suksesit është besimi në Air Prishtina, vazhdimësia dhe besueshmëria?

Pikërisht. Këto janë gjithashtu vlerat tona thelbësore dhe ne bëjmë çmos në çdo fushë për të siguruar që edhe klienti ta ndjejë këtë.

Unë personalisht e ndjej se sa e rëndësishme është mirëqenia e klientit për ju dhe jam i bindur se ide të reja, inovative po vijnë gjithmonë. Faleminderit shumë për intervistën.
Me kënaqësi.