Lajme

Cilat janë destinacionet e zviceranëve për udhëtime

Destinacionet më të njohura evropiane ishin Italia (13%), Gjermania (10%) dhe Franca (8%)

Në vitin 2022, 88% e popullsisë së Zvicrës bëri të paktën një udhëtim jashtë vendit, i cili përfshinte një natë qëndrimi prej një nate ose më shumë, raportoi Zyra Federale e Statistikave (FSO) këtë javë.

Vitin e kaluar banorët zviceranë kanë kryer mesatarisht 8 udhëtime ditore dhe 2.6 udhëtime me natë, një rritje prej afro 30% krahasuar me një vit më parë, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Në total, ka pasur 21.1 milionë udhëtime në vitin 2022. Megjithatë, totali i udhëtimeve ishte ende nën 21.9 milionë udhëtime të bëra në vitin 2019 përpara pandemisë Covid-19. Udhëtimet jashtë vendit ranë 11% nga niveli i tyre para pandemisë. 12.5 milionë udhëtime të tilla janë bërë në vitin 2022, krahasuar me 14.1 milionë në 2019, përcjell tutje albinfo.ch.

Në vitin 2022, gjermanishtfolësit ishin udhëtarë më të zjarrtë se sa frëngjisht ose italisht. Një gjermanishtfolës mesatarisht bëri 3,0 udhëtime me natë në vitin 2022. Frëngjisht- (1,9) dhe italisht-folës (1,4) ishin shumë prapa bashkatdhetarëve të tyre gjermanishtfolës.

Udhëtimet me qëndrime gjatë natës anuan shumë drejt udhëtimeve jashtë vendit. Vetëm 40% e udhëtimeve të tilla janë kryer në Zvicër. Megjithatë, udhëtimet ditore të shkurtra ishin me bazë dërrmuese zvicerane (92%).

Shumica e udhëtimeve jashtë vendit ishin në Evropë. Vetëm 4% e udhëtimeve jashtë vendit ishin jashtë Evropës. Destinacionet më të njohura evropiane ishin Italia (13%), Gjermania (10%) dhe Franca (8%).

Pushimet dhe rekreacioni ishin arsyet për dy të tretat e udhëtimeve gjatë natës, me rritje 89% nga viti 2021. Një e katërta tjetër e këtyre udhëtimeve ishte për të vizituar miqtë ose të afërmit. Udhëtimet e biznesit përbënin vetëm 4% të qëndrimeve gjatë natës në vitin 2022.

Mënyra më e njohur e udhëtimit ishte makina private. 56% e udhëtimeve kryheshin kryesisht me makina private, 20% kryesisht me transport publik tokësor, 22% kryesisht me avion dhe 2% duke përdorur ndonjë formë tjetër transporti. Krahasuar me vitin 2021, përdorimi i automjeteve private (+15%), transportit publik (+59%) dhe avionëve (+74%) ishin të gjitha më të larta.