Lajme

Cilat kantone zvicerane janë më ‘miqësore me biznesin’ – dhe pse?

Një studim i ri nga banka Credit Suisse zbulon se cilat rajone në Zvicër ofrojnë mundësitë më të mira për kompanitë.

“Konkurrenca e fortë midis vendeve të ndryshme detyron kantonet dhe rajonet zvicerane të zgjedhin tërheqjen e tyre në masën më të madhe të mundshme”, shkruajnë autorët e studimit.

Në vlerësimin e secilit rajon, studiuesit ekzaminuan kritere të tilla si taksat lokale, disponueshmëria e fuqisë punëtore të specializuar dhe personeli shumë i kualifikuar, dhe aksesi në aeroporte.

Zug plotësoi të gjitha kriteret, duke zënë vendin e parë, i ndjekur nga afër nga Basel, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

“Kjo sepse të dy kantonet kanë kombinime mjaft të favorshme të faktorëve që i bëjnë tërheqës”, tha raporti.

Më kryesorja midis tyre janë shkurtimet në taksat e korporatave që hynë në fuqi në vitin 2020 në Zug dhe më 2019 në Bazel.

Sipas studimit, “taksimi i kompanive është ndoshta kriteri më i madh që ndikon në renditjen e atraktivitetit të vendndodhjes”.

Cyrihu dhe Gjeneva janë përkatësisht në vendet e treta dhe të katërta, duke u renditur lartë “për shkak të aksesit të tyre me mjete të ndryshme transporti”.

“Vlen të përmendet fakti që shumë kompani janë më të gatshme të pranojnë një barrë tatimore më të lartë se mesatarja në ato qendra urbane. Kjo sepse shërbimet më të mira qeveritare ose infrastruktura përgjithësisht kompenson disavantazhin e kësaj barre”, vuri në dukje studimi, përcjell tutje albinfo.ch.

Ndërsa studimi zbuloi se “qendrat urbane si dhe grumbullimet e tyre më të gjera janë ndër rajonet më tërheqëse për kompanitë”, disa rajone më të vogla gjithashtu bënë prerjen.

Për shembull, Aargau, Nidwalden dhe Schwyz renditen në top 10 për shkak të politikave të tyre fiskale miqësore ndaj biznesit.

Edhe disa kantone që nuk konsiderohen tërheqëse për bizneset mund të përmirësojnë vlerësimin e tyre, vuri në dukje Credit Suisse.

Për shembull, hapja në shtator 2020 e tunelit Ceneri, i cili lehtëson udhëtimin hekurudhor midis Zvicrës veriore dhe jugore, pritet të rrisë tërheqjen e Ticino si një vendndodhje biznesi.