Lajme

Cilët anëtarë të parlamentit federal janë më të zëshëm?

Një analizë e RTS zbulon të martën se cilët janë folësit e mëdhenj gjatë debateve në Parlament, derisa legjislatura së shpejti po përfundon.

“Zoti Bauer, a mund t’ju kërkoj të përfundoni? Ju keni folur për 55 minuta.” Pa këtë ndërprerje nga Presidenti i Këshillit të Shteteve, askush nuk e di se sa kohë do të kishte diskutuar Philippe Bauer (PLR/NE) modifikimin e kodit të procedurës civile gjatë seancës verore 2021. Tema, shumë teknike, me sa duket ka rëndësi për të.

Banori i Neuchâtel-it, megjithatë, nuk është mësuar me tiradat e gjata dhe as i varur nga purteka, ndryshe nga disa kolegë të tij.

Njësia e të dhënave të RTS analizoi 1200 orë debate të legjislaturës aktuale për të nxjerrë në pah më të zëshmit në Parlament. Çmimi shkon për Haut-Valaisan Beat Rieder. Në total, këshilltari i Shteteve Qendrore foli më shumë se 500 herë dhe foli për 24 orë para homologëve të tij, përcjell albinfo.ch.

Nga ana franceze, vetëm Gjenevani Carlo Sommaruga (PS) është ndër 10 më folësit, me pak më shumë se 18 orë fjalime.

Në Këshillin Kombëtar, të zgjedhurit u përhapën më pak se kolegët e tyre shtetërorë. Ndryshe nga Dhoma e Kantoneve, aty koha e të folurit është e kufizuar, shkruan RTS.

Është një tjetër “Beat” – Beat Flach (PVL/AG) – që flet më shumë. Deputeti pati afërsisht 12 orë fjalime në katër vjet.

Mbi të gjitha, këto të dhëna zbulojnë gjithëpraninë e banorëve të Valais. Përveç Beat Rieder, katër prej tyre shfaqen në top 10-shen e Kombëtares: Benjamin Roduit, Philipp Matthias Bregy, Philippe Nantermod dhe Jean-Luc Addor.

Sipas Benjamin Roduit, intervistuar nga La Matinale de la RTS, kjo prani e fortë e Valaisans-ëve në mund të shpjegohet nga komisionet në të cilat ulen zyrtarët e zgjedhur, pozicioni i tyre politik dhe gjuha e folur. Por, për këshilltarin kombëtar të Qendrës, rol luan edhe origjina.

“Si Valaisan, unë mbroj interesat e kantoneve alpine. Ne jemi në pakicë, kemi një zë për t’u dëgjuar. Kur flasim për energjinë, planifikimin e përdorimit të tokës, ujkun, ne me të vërtetë kemi diçka për t’i thënë popullatës zvicerane, kështu që po ngjitemi në podium. Qëllimi ynë është për të mos bërë gjithmonë një shfaqje, por ne kemi nevojë për një shikueshmëri të caktuar”, u shpreh ai, përcjell albinfo.ch.

Një tjetër vëzhgim nga analiza jonë e fjalimeve në Parlament: gratë ende kalojnë më pak kohë në mikrofon sesa burrat, siç tregohet tashmë nga një sondazh i ngjashëm i kryer në vitin 2018. Ato folën gjatë 386 nga 1206 orët e debatit të të dy dhomave.

Me fjalë të tjera, mbi një orë diskutime në Parlament flasin mesatarisht 19 minuta, burrat 41 minuta. Me dallime të konsiderueshme mes dy Dhomave, shkruan RTS.

Në Këshillin Kombëtar, hendeku midis burrave dhe grave shpjegohet me përqindjen e grave të zgjedhura. Koha e tyre e të folurit rezulton të jetë shumë afër përqindjes së vendeve që zënë, rreth 40%.

 

Nuk është e njëjta histori në Këshillin e Shteteve. Me 29% të vendeve (26% në fillim të legjislaturës), ato përbëjnë vetëm 19% të kohës së fjalimit. Gruaja e parë, Maya Graf (Vert-es/BL), vjen vetëm në pozitën e 13-të në renditjen tonë, përcjell albinfo.ch.