Koronavirusi: çast pas çasti

Çka po bëjnë shkencëtarët zviceranë në zbulimin e vaksinës ndaj koronavirusit

Ndërsa Zvicra vazhdon të jetë një pikë e nxehtë për rastet e koronavirusit, shkencëtarët zviceranë dhe kompanitë e drogës po luajnë një rol të rëndësishëm në përpjekjen globale për të zhvilluar trajtime ose një vaksinë për virusin

“Komuniteti shkencor i është përgjigjur shumë më efektivisht shpërthimit të Covid-19 sesa shpërthimit të SARS”, tha Francesco Stellacci, profesor në Institutin Federal të Teknologjisë të Lausanne (EPFL), përcjell albinfo.ch.

Stellacci ka punuar në zhvillimin e një ilaçi anti-viral me spektër të gjerë për 10 vitet e fundit. Në një intervistë të botuar nga EPFL, ai tha se të dhënat ishin ndarë shumë shpejt dhe të gjithë e kanë ndihmuar njëri-tjetrin.

“Komuniteti shkencor kuptoi vërtet rëndësinë e zgjerimit të fushës së hulumtimit dhe ndarjes së gjithçkaje të hapur.”

Bashkëpunimi duket se po jep fryt. Kanë kaluar vetëm tre muaj pasi zyrtarët kinezë të shëndetësisë fillimisht e njoftuan Organizatën Botërore të Shëndetit për një grup prej 41 pacientësh me një pneumoni misterioze në Wuhan më 31 dhjetor.

Departamenti i Imunologjisë në Spitalin Universitar në Bernhas po punon për një vaksinë që nga janari. Sekuencat fillestare të virusit u izoluan shpejt. Vaksina tashmë është testuar te kafshët.

Komuniteti shkencor është përgjigjur. Ndërkohë, Peter Burkhard, një imunolog me një laborator privat në kantonin e Baselit, ka testuar një vaksinë ndaj Covid-19, e cila është testuar te kafshët dhe ai tani po teston vetë.

Së shpejti do të ketë më shumë hulumtime, pasi Fondacioni Kombëtar i Shkencave (SNSF) bëri një thirrje urgjente për propozime për hulumtime në koronaviruse më 25 shkurt “për të trajtuar krizën aktuale dhe të përgatitet për epidemi të mundshme në të ardhmen”. Një shumë prej 5 milionë CHF (5.2 milionë dollarë) janë ndarë për projekte, përcjell tutje albinfo.ch.

Thirrja e parë e këtij lloji të organizuar ndonjëherë nga SNSF mori 220 aplikime. Shumica e projekteve ishin biomjekësore, përfshirë studimet e viruseve dhe infeksioneve, reagimin imunitar te njerëzit dhe përhapjen e sëmundjes.

Projektet e zgjedhura “do të ofrojnë një bazë për zhvillimin e mëvonshëm industrial të agjentëve aktivë”. Grantet në dispozicion janë midis 50,000 CHFderi në 300,000 CHF për një projekt.

Rruga anti-virale

Mbrojtja më e mirë kundër këtij virusi është një vaksinë, por meqenëse ka të ngjarë të duhen të paktën 18 muaj për të zhvilluar një ilaç anti-viral me spektër të gjerë, sipas Franceso Stellaccio.

Ndërsa një kurë mrekullie është ende ëndrra e të gjithë atyre që punojnë shumë në laborator, Stellaccio shpjegon se një ilaç më pak efektiv do të ishte gjithashtu i dobishëm për shoqërinë.

“Të dhënat aktuale tregojnë se çdo person që kap virusin infekton mesatarisht 2.6 persona të tjerë. Pra, një ilaç me një efikasitet prej 50% do ta zvogëlonte këtë shifër në 1.3, dhe kjo do të ngadalësonte përhapjen e virusit në mënyrë të konsiderueshme”, përcjell tutje albinfo.ch.

Përsëritja e drogës

Shpesh ndodh që një ilaç i zhvilluar për një gjendje mund të rezultojë i dobishëm për indikacione të tjera. Në një zhvillim premtues, Relief Therapeutics, me seli në Cyrih, është duke përparuar me ilaçin e tij, i cili është gjetur të jetë i dobishëm në trajtimin e pacientëve me Acid respirator akut të sindromës (ARDS).

Me koronavirusin, vdekja kryesisht shkaktohet nga ARDS, në të cilën inflamacioni i rëndë bën që mushkëritë të mbushen me lëng. Aviptadil është një formulim i patentuar i Polipeptidit të Zorrëve Vasoaktive (VIP), një hormon natyral që ndodhet i përqendruar në mushkëri.

Relief Therapeutics njoftoi më 26 Mars që ka paraqitur një kërkesë të re hetuese të drogës në Administratën e Ushqimit dhe Barnave të SHBA (FDA), në bashkëpunim me një kompani amerikane për zhvillimin e ilaçeve, NeuroRx. Aplikimi është për një fazë të dytë të gjykimit të Aviptadil në trajtimin e distresit respirator akut dhe të moderuar në pacientët e infektuar nga koronavirusi, përcjell tutje albinfo.ch.

Gjithashtu në javën e kaluar, gjigandi farmaceutik zviceran Roche njoftoi se po niste një gjykim klinik të një ilaçi të ri të mundshëm Covid-19. Roche është duke punuar me FDA dhe qeverinë e SHBA-së për të filluar një gjykim në fazën e tretë për të vlerësuar sigurinë e Actemra, një ilaç që përdoret për të trajtuar dy sëmundje inflamatore. Ilaçi është i njohur si RoActemra jashtë SHBA-së. Siç është raportuar më 20 Mars, studimi do të regjistrojë rreth 330 pacientë që fillojnë globalisht muajin e ardhshëm, përfshirë në SHBA. Actemra funksionon duke penguar reagimin imunitar të trupit.

Zbulimi i imunitetit

Ndërkohë, një numër spitalesh universitare zvicerane – në Cyrih, Lausanne, Geneva dhe St Gallen – po përgatiten të kryejnë teste serologjike për të zbuluar praninë e antitrupave Covid-19 në gjak.

Qëllimi është të vlerësohet proporcioni i popullatës që tashmë është imunë ndaj sëmundjes. Sa më i lartë proporcioni, aq më mirë është mbrojtja ndaj një vale të dytë të infeksioneve.

“Sot, ne e dimë që kemi një numër të caktuar të të infektuarve, por nuk kemi përcaktuesin e saktë, sepse vetëm njerëzit simptomatikë po testohen”, tha Greub, mjek i moshuar në Institutin e Mikrobiologjisë në Spitalin Universitar të Lausanne për televizionin publik zviceran RTS.