Lajme

Gjenden defekte në dyert e trenave, pas aksidentit fatal

Zyra Federale e Hekurudhave ka identifikuar problemet që lidhen me llojin e trenit të përfshirë në aksidentin që vrau një dirigjent më 4 gusht.

Sistemet mbrojtëse kundër kurtheve me defekt u gjetën në pesë dyert e vagonëve gjatë inspektimeve speciale të trenave EW IV të kryera nga Hekurudhat Federale pas aksidentit.

Kompania tha të mërkurën se do të vazhdojë të inspektojë të gjitha dyert në të gjithë trenat EW IV në javët e ardhshme. Kjo është përveç testeve të rregullta që bëhen çdo shtatë deri në dhjetë ditë. Sidoqoftë, ajo nuk zbuloi në çfarë mase këto dyer të dëmtuara mund të përbëjnë një rrezik për pasagjerët dhe personelin.

Rezultatet e para nga një hetim i vazhdueshëm nga Zyra Zvicerane e Hetimit të Sigurisë së Transportit në Zvicër (STSB) zbuloi se sistemi anti-kurth i derës së trenit i përfshirë në aksident nuk ishte funksional në atë kohë. Dirigjenti 54-vjeçar u bllokua në një derë dhe u tërhoq përgjatë trenit teksa dilte nga stacioni Baden në veri të Zvicrës.

Që nga aksidenti, disa punonjës kanë raportuar raste të ngjashme të bllokimit në dyer, zbuloi Zyra Federale e Hekurudhave . Në total, janë raportuar më pak se dhjetë aksidente në punë që lidhen me qasjen në tren ose duke u bllokuar në dyer.

Si pjesë e inspektimeve të tij të veçanta, Zyra Federale e Hekurudhave  gjithashtu rishikuan procedurën e saj të nisjes së trenit dhe përfunduan se procesi ishte i sigurt për stafin dhe udhëtarët.

Pritet që vagonët e trenave EW IV të mbeten në shërbim deri në vitet 2030, megjithëse vetëm si një plotësues i trenave Intercity IC2000 nga vitet 2020 e tutje. Gjenerata e fundit e aksioneve të lëvizshme të kompanisë është e pajisur me elemente shtesë të sigurisë së dyerve, siç janë fotocelat ose sensorët, shkruan Swissinfo, përcjell Albinfo.ch.