Lajme

Dërgesat e telefonave të mençur të Kinës, më të ulëtat në 10 vjetët e fundit

Shitjet e telefonave të mençur kinezë në vitin 2022 kanë rënë me 13 për qind, e që është rënia më e madhe e këtij sektori në 10 vjetët e fundit, teksa klientët shpenzuan më me kujdes, bëri të ditur firma e kërkimit në treg IDC.

Numri total i dërgesave të pajisjeve ishte 286 milionë, një rënie nga 329 milionë të tilla nga viti paraprak. Kjo do të thotë se volumi i shitjes në vitin 2022 ishte më i ulëti që nga viti 2013, dhe është gjithashtu hera e parë që nga ai vit shitjet vjetore kanë rënë nën 300 milionë pajisje, thuhet në raportin e IDC.

Prodhuesi i pajisjeve Android, Vivo, ishte marka më e shitur e vitit, me një pjesë prej 18.6 për qind. Megjithatë, numri total i dërgesave pësoi rënie nga 25.1 për qind në shitjet nga viti në vit. Honor u listua si marka e dytë më e shitur, me dërgesat që u rriten me 34 për qind nga shitjet nga viti në vit, raporton Reuters.

Apple ishte marka e tretë më e shitur në vitin 2022, duke e mbajtur atë vend bashkë me markën Oppo. Shitjet e përgjithshme të Apple pësuan rënie në shitjet nga viti në vit duke tejkaluar përgjithësisht rënien e tregut.

Në tremujorin e katërt, pavarësisht se ishte marka më e shitur në periudhën tremujore, shitjet nga viti në vit për iPhone ishin ende në rënie, pasi problemet e zinxhirit të furnizimit të shkaktuara nga trazirat e punëtorëve në fabrikën e prodhuesit Foxconn në qytetin e Zhengzhou u përkeqësuan më keq se kërkesa e pritur, shkruan studiuesit.

Masat strikte të COVID-19 në Kinë, të cilat u ngritën edhe më shumë gjatë pranverës së vitit 2022 përgjatë disa qyteteve, i dhanë një goditje të madhe ekonomisë së vendit, e cila ra në një nga nivelet e saj më të këqija në gati gjysmë shekulli vitin e kaluar.