Lajme

Djathi “Lindi”, me recetë kosovare fiton çmimin e fermerëve inovativë të Cyrihut

"Lindi" është djathi i parë me shëllirë nga Oberlandi i Cyrihut, i bërë me qumësht vendas

Çmimi i sapo i krijuar “Zürcher Puurepreis” (çmimi i Cyrihut për fermerët) është ndarë për herë të parë këtë të dielë. Juria ka nderuar dy projekte nga rajoni: djathin me shëllirë “Lindi” nga Strickhof dhe biftekun nga një fermë në Uster, shkruan züriost.ch

“Innovativi Puure” (Fermerët inovativë) – një projekt nga fshati Strickhof dhe Shoqata e Fermerëve të Cyrihut – dha Çmimin e parë “Zürcher Puurepreis”.

Qëllimi i çmimit të sapo krijuar është të motivojë fermerët në mënyrë që ata të mund t’i kthejnë idetë e tyre në realitet, transmeton albinfo.ch. Gjashtë ekipe me projekte nga të gjitha rajonet e Kantonit të Cyrihut u nominuan për Çmimin e parë.

Një juri ekspertësh vendosi për tre projekte që do të fitonin Çmimin e përmendur, që përmban edhe shumën monetare prej 5,000 CHF secili. Si pjesë e ceremonisë së ndarjes së çmimeve në fermën Höfli në Marthalen, u nderuan gjithashtu dy projekte nga Oberlandi i Cyrihut: “Lindi”, djathi i shëllirës Oberland i Cyrihut dhe bifteku nga një fermë në Uster.

(Albinfo.ch/Armend Berisha)

“Lindi” është djathi i parë me shëllirë nga Oberlandi i Cyrihut, i bërë me qumësht vendas. Këshilltari kantonal Daniel Wäfler (SVP), sipërmarrësit Zija Shabani dhe Karl Kupper nga lokaliteti Strickhof kanë ndezur idenë e tyre novatore për këtë djathë gjatë një udhëtimi në Kosovë.

Ata dëshironin të prodhonin specialitetin e djathit nga Ballkani në qumështoren e djathit Herschmettlen dhe t’ia shesin atë të gjithë dashamirëve të këtij lloji të djathit.

Kjo është arsyeja pse ata filluan projektin me mbështetjen e “Innovativi Puure”. Qëllimet e tyre janë lidhja e kulturave dhe rritja e vlerës së shtuar të qumështit nga rajoni, përcjell albinfo.ch. Djathi është përpunuar nga Ernst Friedli (Strickhof) dhe mjeshtri i djathit Stefan Bürki nga Herschmettlen.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI