Jeta në Zvicër

A duhet dënuar prindërit në Zvicër që i godasin fëmijët e tyre?

Një grup i shtetasve zviceranë kanë nisur një peticion me qëllim që të bëjë të paligjshme sipas ligjit zviceran, që prindërit të godasin ose të dëmtojnë fëmijët e tyre.

Organizata “Jo dhunës kundër fëmijëve” do të paraqesë peticionin në qeverinë zvicerane, me qëllim që të ndryshojë mendjen, pasi dhoma e ulët e parlamentit votoi kundër legjislacionit mbi këtë temë muajin e kaluar, shkruan ‘The Local’.

Në faqen e saj të internetit, grupin shkruan: “Ne duam që fëmijët të rriten pa dhunë, në një mjedis që garanton siguri, respekt dhe tolerancë”, përcjell albinfo.ch.

Megjithëse, Zvicra është në Konventën e OKB-së për të Drejtat e Fëmijës, që synon të mbrojë fëmijët nga dhuna, ligji zviceran nuk ndalon në mënyrë specifike të gjitha format e dhunës, siç kërkon Konventa.

Për dallim nga vendet tjera, Zvicra nuk e klasifikon shuplakën nga prindërit ndaj fëmijëve si një dënim fizik, dhe për këtë është përballur me kritika nga OKB-ja në lidhje me këtë temë.

Deri më tani 53 shtete e kanë ndaluar të gjitha dënimet trupore ndaj fëmijëve, duke përfshirë në shtëpi, dhe rreth 55 kanë shprehur një angazhim për ta bërë këtë.