Shkurt.ch

Festohet dita e asamblesë së qytetarëve në Kloten

Qyteti i Kloten, qendra më e madhe e transportit ndërkombëtar në vend, ka ndërmarrë një hap politik në histori drejt formës më të vjetër të demokracisë direkte – kuvendit të qytetarëve.

Të shtunën në verë, një aeroplan pasagjerësh fluturon mbi sheshin e asamblesë në Kloten, bashkia e aeroportit.

Është kaq e ulët, ju mendoni se mund ta arrini dhe ta kapni atë. Sheshi, mbi të cilin janë mbledhur 700 njerëz, është i rrethuar me rrokaqiej dhe i shtruar në gur natyral.

Një grup lokal po luan muzikë lëkundëse në një skenë. Një stallë po shet ëmbëlsirat spanjolle, një tjetër po ofron krem. Banorët mbërrijnë me qen me lepa dhe duke mbajtur duart e fëmijëve. Atmosfera është ajo e një festivali popullor.

Kjo 17 qershor është dita e asamblesë së qytetarëve të Kloten.

Nuk është një ngjarje zyrtare politike. Por për këtë arsye, është gjithnjë e më shumë në përputhje me parimet themelore të demokracisë së drejtpërdrejtë – sovranitetin e popullit – sepse qëllimi kryesor është të japësh një zë për njerëzit që nuk janë përfshirë në Zvicër.

“Të gjithë lejohen të marrin pjesë në këtë asamble,” thotë Daniel Neukom, kryetari i Shoqatës së Asamblesë në Kloten.

Kjo do të thotë jo vetëm votuesit zviceranë mbi moshën 18 vjeç, por banorë të të gjitha kombësive dhe moshave, përcjell Albinfo.ch.