Lajme

Firmat e mëdha do të publikojnë hendekun gjinor të pagave më 2021

Kompanitë e mëdha në Zvicër do të duhet të analizojnë pagat e burrave dhe grave duke filluar nga viti 2020 dhe t'i bëjnë rezultatet e audituara në dispozicion të stafit në vitin 2021.

Këshilli Federal ra dakord sot që rishikimi i barabartë i pagave në Ligjin për Barazi Gjinore, i miratuar nga Parlamenti në dhjetor 2018, do të hyjë në fuqi më 1 korrik të vitit 2020. Kompanitë do të kenë një vit për të publikuar një analizë të hendekut gjinor të pagave, të audituar nga një specialist i kualifikuar.

Ligji prek firmat me 100 ose më shumë të punësuar. Edhe pse kjo vlen për më pak se 1% të kompanive në Zvicër, ata punësojnë 46% të punëtorëve.

Analiza duhet të bëhet çdo katër vjet, përveç nëse kompania tregon ndonjë vlerësim të pashpjegueshëm të pagave midis burrave dhe grave në vlerësimin e parë. Sidoqoftë, asnjë sanksion nuk do të zbatohet për kompanitë me boshllëqe të pagave të mbetura.

Punëdhënësit nuk u kërkohet të publikojnë rezultatet nga jashtë, por duhet t’i ndajnë ato me punonjësit. Kërkesa është e vlefshme për 12 vjet – deri në korrik 2032, kur ligji skadon.

Qeveria gjithashtu kërkohet të kryejë analiza të hendekut gjinor, të cilat janë kryer dy herë deri më tani: në 2013 dhe 2018.

Subjekti kontestues

Ligji u kundërshtua shumë në Parlament. Këshilli Federal mbështeti një propozim më ambicioz që përfshin kompanitë me 50 ose më shumë punonjës dhe pa një datë skadimi.

Aktivistët e barazisë gjinore dhe partitë e majta festuan miratimin e ligjit, ndërsa partitë konservatore argumentuan që rishikimi i ligjit të ishte i tepërt.